Den britiske dronning måtte droppe tale for første gang i næsten 60 år – prins Charles skrev historie

Dronning Elizabeth II måtte »modvilligt« melde afbud til sin åbning af det britiske parlament tirsdag. For første gang skulle den 73-årige prins Charles afløse og påtage sig den vigtigste pligt, han en dag får som konge.

Artiklens øverste billede
Dronning Elizabeth II med sin søn og arving til tronen, prins Charles, under åbningen af det britiske parlament i 2019. I dag sker det i dronningens fravær, og prins Charles skal udføre sin vigtigste opgave nogensinde. Foto: Victoria Jones /AFP

Dronning Elizabeth II, der har siddet på Storbritanniens trone siden 1952 og er sit lands længst siddende monark, måtte på grund af sygdom mod sin vilje for første gang i næsten 60 år melde afbud til sin egen tale i det britiske parlament tirsdag.

Men selv om den 96-årige dronning ikke var til stede ved åbningen af parlamentet i House of Lords (Overhuset) i Westminster, hvor hun traditionen tro oplæser regeringens politiske program for den kommende sæson, var det vigtigste symbol på hendes royale position stillet frem til skue.

For hendes krone blev bragt til parlamentet i samme bil som hendes søn, prins Charles, der for første gang afløste hende sammen med sin søn prins William, hertugen af Cambridge.

Med andre ord var der to fremtidige konger til at erstatte dronning Elizabeth II, hvilket sender et signal om den enorme indflydelse, hun har både i Storbritannien og globalt, selv om hun ikke besidder nogen virkelig magt i det britiske parlament.

Prins Charles sad da heller ikke på dronningens stol under ceremonien i Overhuset, men derimod ved siden af.

Da talen var overstået, blev dronningens krone igen placeret på en pude og båret ud af Overhuset fulgt af prins Charles, hans hustru, Camilla, hertuginde af Cornwall, og prins William.

Under 24 timer før dagens ceremoni meldte dronningen ifølge hoffet »modvilligt« afbud, da hun forsætter med at have problemer med sin mobilitet, hvilket hun menes at have haft siden efteråret, skriver The Times.

Kun to gange tidligere – i 1959 og i 1963 – har hun meldt afbud til sin åbningstale. Dengang var hun gravid med først prins Andrew og siden prins Edward.

Da prins Charles i hendes sted gik ind i House of Lords i sin uniform som flådeadmiral, var det det nærmeste, han hidtil er kommet på at påtage sig den forfatningsmæssige pligt, han en dag vil få som konge – nemlig at hver en lov, der vedtages af parlamentet, sker i majestætens navn.

Hen over de seneste år har prins Charles påtaget sig flere og flere af dronningens opgaver. Blandt andet påtager han sig i hendes navn i dag de fleste af hendes vigtigste udlandsrejser.

Dronning Elizabeth II’s afbud tirsdag vil blot føre til yderligere spekulationer om hendes helbred, og om hun vil være i stand til at deltage i sit eget platinjubilæum i næste måned i anledning af sine 70 år som dronning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.