Myndigheder har ikke opgivet håbet om at finde overlevende, men: »Vi ved godt, det ikke ser godt ud«
Man har endnu ikke fundet de 10 personer, som savnes efter et stort jordskred i den norske by Ask. Fredag vil man forsøge at sende redningsfolk ned i selve jordskreddet.
Redningsmandskabet er endnu ikke lykkedes med at finde de 10 personer, der har været savnet siden, et 700 meter langt og 300 meter bredt jordskred onsdag jævnede ni huse med jorden i den norske by Ask.
Indtil nu har redningsfolkene afholdt sig fra at bevæge sig ned på selve jordskreddet til fods for at søge efter overlevende, da skredet fortsat bevægede sig. Myndighederne vurderede derfor, at det ville være for farligt for redderne at betræde den løse jord.
Derfor er eftersøgningen primært foregået ved hjælp at helikoptere, varmesøgende droner samt sporing af de savnedes mobiltelefoner – men altså uden held indtil videre.
Men fredag vil man nu lade redderne lede til fods efter overlevende.
Det oplyser indsatsleder Ketil Lund ifølge VG.
»Vi gør klar til at få mandskab ind til fods. Vi har ikke gjort det endnu, men håbet er, at det kan ske i dag,« sagde Ketil Lund og understregede, at man fortsat har håb om at finde overlevende. Han oplyste, at man har udpeget en række forskellige områder, hvor man vurderer, at det er mest sandsynligt at finde overlevende.
En plan, som myndighederne endeligt bekræftede, da de afholdt endnu en pressebriefing torsdag formiddag. Her blev aktionen omtalt som en »operation med en vis risiko.«
De norske myndigheder får assistance af otte svenske redningsfolk, der alle er specialiserede i redningsaktioner, der foregår svært fremkommelige steder.
Natten igennem har man søgt til lufts efter de savnede. Man afbrød dog eftersøgningen mellem kl. 23 og 01 af frygt for, at helikoptere og droner ville blive ramt af nytårsraketter. Overflyvningerne har dog kun ført til, at man fandt en hund.
Tidligere torsdag kom det frem, at der blandt de savnede er både kvinder, mænd og børn. Ifølge TV 2 Norge tæller de savnede bl.a. en gravid kvinde og hendes to-årige datter.
Ifølge Ritzau er jordskreddet sket i et område med en særlig type ler, som findes i blandt andet Norge, Sverige og Finland. Når den type ler bliver overbelastet, kan der forekomme jordskred.
Meldingen fra myndighederne torsdag aften var, at der »fortsat er tale om en redningsaktion og ikke en eftersøgning efter omkomne.«
»Vi ved godt, det ikke ser godt ud,« lød det fra operativ leder Harald Wisløff torsdag aften, skriver NRK.
Mens Sverige altså stiller med otte redningsmedarbejdere, har Danmark også tilbudt sin hjælp. Det oplyste forsvarsminister Trine Bramsen onsdag kort efter ulykken. Den danske håndsrækning har dog endnu ikke været aktuel, oplyste ministeren.
De norske myndigheder estimerer, at omkring 1.000 mennesker er berørte af jordskreddet, der altså rev ni huse og 31 hustande med sig.