Krise på italiensk ø - hundredevis af migranter er gået i land i løbet af natten

Modtagecenteret på Lampedusa er igen overfyldt, efter at mindst 12 både med migranter har lagt til i løbet af natten.

Artiklens øverste billede
Ansa oplyser, at Italien i år har modtaget over 21.000 migranter, der er ankommet via Middelhavet. Det er en stigning på knap 230 pct. i forhold til samme periode sidste år. Arkivfoto: Laurin Schmidt/SOS Mediterranee

Mindst 12 både med i alt 263 migranter har natten til mandag og tidligt mandag morgen lagt til kaj på den syditalienske ø Lampedusa, der ligger i Middelhavet mellem Tunesien og Malta.

Migranterne er ifølge det italienske nyhedsbureau Ansa primært fra Tunesien. De 263 migranter er blot de seneste i rækken af et større antal, der i mindre både er ankommet til Lampedusa, som på grund af øens placering nær det afrikanske kontinent et af de steder, hvor flest migranter går i land.

De mange migranter har lagt et øget pres på den lille øs modtagecenter, hvor der ifølge nyhedsbureauet nu er over 1.000 mennesker, der venter på at få behandlet asylansøgninger. Centeret har en kapacitet på blot knap 200 pladser. Det samme billede er set flere gange i løbet af sommeren, hvor øen i ugevis har været overbebyrdet af ankomne migranter.

Ansa oplyser, at Italien i år har modtaget over 21.000 migranter, der er ankommet via Middelhavet. Det er en stigning på knap 230 pct. i forhold til sidste år.

Den italienske indenrigsminister Luciana Lamorgese forklarede i august på et pressemøde, at antallet af migranter, der bliver reddet af skibe i Middelhavet er faldet i 2020, mens antallet af mennesker, der selv når landjorden i små både, er steget voldsomt i det seneste år. Langt de fleste af dem, der når i land, er statsborgere i Tunesien og Libyen.

»Tunesien er i en alvorlig økonomisk og social krise, og derfor har vi set hele familier tage afsted i håbet om at få et bedre liv,« lød fra Luciana Lamorgese, som har indgået en aftale med de tunesiske myndigheder om at repatriere tunesiske statsborgere og dermed sende dem på fly retur til Tunesien igen.

Italienske medier rapporterer mandag om et større antal ankomne migranter bl.a. på øerne Sicilien og Sardinien.

Organisationen Sea-Eye har søndag oplyst om, at dens redningsskib "Alan Kurdi" i weekenden har reddet et større antal migranter, der uden satellittelefoner drev rundt i gummi- eller træbåde. Blandt de reddede er en gravid kvinde og ganske små børn.

Sea-Eye har anmodet de italienske myndigheder om, at familier og børn får lov til at gå i land, men havde søndag ikke fået svar fra hverken Libyen eller den italienske redningstjeneste. Organisationen frygter nu, at Italien - som man tidligere har oplevet - vil nægte de ombordværende at sætte fod på italiensk jord.

»De italienske myndigheder er blevet meget modvillige i forhold til at støtte civile søredningstjenester og foretrækker at holde vores skibe i havn i ugevis. De lader til at være ganske skruppelløse i forhold til at udsætte de reddede mennesker såvel som mandskabet på skibene for fare gennem blokader,« siger Gorden Isler, der er leder af Sea-Eye, søndag i en meddelelse.

Siciliens guvernør Nello Musumeci har tidligere udtrykt kritik af resten af Europa, som han ikke mener hjælper med at løse problemerne med migranterne. Bl.a. kaldte han i august Europas håndtering af krisen for »fuldkommen ineffektiv«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen