I kamp mod bilkøerne: Europas rigeste land gør offentlig transport gratis
Luxembourg vil dele landets rigdom med borgerne ved at gøre bus- og togture gratis i 2020. Det skal afhjælpe den enorme trafik i det europæiske land, der er rigest på både penge i banken og biler på vejene.
Det er de mange røde lys fra bilers bagender, der udfordrer Luxembourgs borgeres tålmodighed på vejene. De endeløse trafikpropper og bilkøer så langt øjet rækker er nemlig et dagligt stort problem for landets indbyggere.
Det bliver der nu lavet om på. Snart kan valget om at fylde benzintanken og sætte sig i sædet med udsigt til timer i bilkøen blive nemmere.
I fremtiden vil landets Ministerie for Mobilitet og Offentligt Arbejde nemlig gøre den offentlige trafik gratis. Ifølge regeringens planer for 2018 til 2023 vil det træde i kraft i starten af 2020.
Det skal gavne miljøet, forbedre luftkvaliteten og mindske byens uendelige bilkøer.
Trods landets beskedne samlede befolkning på knap på 560.000 indbyggere lider byen af massiv trafik. Dermed er den samlede befolkning næsten tilsvarende antallet af indbyggere i Købehavn, men antallet af biler pr. person slår rekorden i Europa og skaber den voldsomme trafik.
Med 662 biler for hver tusinde person har Luxembourg Europas højeste antal biler pr. person, ifølge statistik fra EU.
Bilosen, utålmodigheden og klager er nu blevet for meget. Landet er derfor villig til at lade landets gode økonomi komme borgerne til gode samtidig med at slå et slag for klimaet og bekæmpe trafikproblemet.
Det er selvom, at det kommer til at koste statskassen. I år har Luxembourg budgetteret knap 900 millioner euro til det offentlige transportsystem, oplyser the New York Times. Billetsalget skulle have dækket ca. 30 millioner euro, der nu ikke kommer ind i kassen. Besparelsen på at sælge og kontrollere billetterne skal dække en del af finansieringen.
Et af de store problemer for landets trafik har været, at det geografisk ligger i kørselsafstand fra Belgien, Frankrig og Tyskland. Landet er dermed blevet et knudepunkt både for sin egen og for andres trafik.
»Det er som en by, der har forstæder i udlandet,« udtaler Olivier Klein, forsker ved Luxembourg Institute of Socio-Economic Research, til New York Times.
Ifølge ham er antallet af internationale pendlere fordoblet i løbet af de sidste tyve år. Det er noget hurtigere end landet havde regnet med og har kapacitet til at håndtere.
I andre lande har omtanken for dårlig luftkvalitet, klimaet og problemer med for meget trafik også ført til, at betalingen af offentlige udgifter er kommet på dagsordenen.
Tyskland har overvejet at indføre gratis offentlig transport i fem byer, mens Estlands hovedstad, Tallinn, gjorde transporten gratis for indbyggere i 2013. I flere europæiske storbyer er transporten ligeledes gjort omkostningsfri i bestemte tidsrum, fremhæver the New York times.