Annonce
Politik

Københavnske politikere vil løse trængsel med vejafgifter

Et flertal i borgerrepræsentationen bakker om at bede Folketinget om tilladelse til forsøg med vejafgifter.

Arkivfoto: Thomas Borberg/Polfoto

Et politisk flertal i København er klar til at indføre vejafgifter - såkaldt roadpricing - for at mindske den øgede trængsel på kommunens veje.

Det viser en rundringning, som Berlingske har foretaget til Borgerrepræsentationens partier efter et medlemsforslag fra Alternativet.

Her forslås det, at Borgerrepræsentationen retter henvendelse til staten for at få lov til som minimum at prøve vejafgifter af med henblik på at mindske og regulere biltrafikken i København.

- Roadpricing vil hjælpe med at sikre, at folk kan flytte sig fra A til B så begavet som overhovedet muligt, ligesom det vil løse noget af luftforureningsproblematikken i København og bidrage til vores målsætning om at nedbringe CO2 og minimere trængsel i en tid, hvor mængden af biler vokser, siger forslagsstiller og kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (AL) til Berlingske.

Både Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og de Radikale bakker op om forslaget, som Borgerrepræsentationen tager stilling til 31. maj.

Allerede i 2013 anbefalede Trængselskommissionen, at Danmark senest i år 2025 indfører roadpricing landsdækkende. Begrundelsen var, at det vil være det "mest effektive redskab til at reducere trængselsproblemerne".

Anbefalingerne er dog ikke blevet fulgt. Vejafgifter har ved flere lejligheder vist sig at væren politisk varm kartoffel. Særligt den tidligere S-R-SF regering brændte sig på sagen tilbage i 2011.

Her måtte daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skrinlægge planerne om en betalingsring uden om København.

Siden er vejafgifter dog blevet bragt på tale i det små.

Senest i efterårets aftale om bilafgifter, hvor det i en aftale mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti blev besluttet, at man vil undersøge mulighederne for at indføre periodebaserede vejafgifter i Danmark for person- og varebiler.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Feriebranchen m.fl.: Uovervejet vejskat er til stor skade for turismen
Carlos Lassen, Johan Röstin, Claus Bøgelund Nielsen, Jens Brendstrup, Ulla Vestergaard, Henrik Frandsen, Lars Ramme Nielsen
Falder efterspørgslen efter ferie i Danmark med bare 0,6 pct., er hele vejskatprovenuet væk.
JP mener: Ned ad bakke i København
Indtil videre er det eneste, der er blevet brændt af, skatteyderkroner i den helt tunge klasse, da ”Amager Bakke” er endt som en kommunal skamstøtte blandt byens tårne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Blog: Skattesnyd koster for os alle

Gitte Seeberg
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre.
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her