Annonce
Europa

Bendtsen støtter Ungarn-kritik: Men det er kun et heksehyl

Medlemslande bestemmer Ungarns skæbne, siger Bendt Bendtsen. Jeppe Kofod kalder situationen i Ungarn alvorlig.

En lang række parlamentarikere fra Ungarns premierminister Viktor Orbans egen gruppe i Europa-Parlamentet vil onsdag stemme for en betænkning, der retter skarp kritik af Ungarn.

Det gælder også Bendt Bendtsen (K), der sidder i den konservative gruppe EPP, som Orbans parti tilhører. Men den tidligere minister mener, at afstemningen har mindre betydning, end der lægges op til.

- Jeg stemmer for den betænkning i morgen. Men jeg vil gerne sige, at Europa-Parlamentet er jo ingen domstol.

- Det kan være, at pressen kalder det en atombombe, men så vil jeg kalde det et heksehyl, siger Bendtsen.

Betænkningen, som parlamentarikeren Judith Sargentini er ansvarlig for, opfordrer EU's medlemslande til at indlede en artikel 7-procedure mod Ungarn for overtrædelser af EU's værdier.

Populært kaldes traktatens artikel 7, som ultimativt kan ende med fratagelse af stemmeret, for "atombombeparagraffen".

Skal det ende med, at Ungarns regering fratages stemmeret, kræver det et enstemmigt krav fra medlemslandene, og det findes ikke. Polen vil forsvare Ungarn. Det har landet slået fast.

- Så det kommer vi ikke videre med. Der er kun en ting, som østeuropæerne har respekt for, og det er økonomiske sanktioner, siger Bendt Bendtsen.

Den danske parlamentariker kalder situationen i Ungarn bekymrende.

Mandag sagde Zoltan Kovács, som er talsmand for Ungarns regering, at rapporten fra Sargentini er en fornærmelse mod ungarerne. Alle kritikpunkter er ifølge Kovács enten afsluttede eller løgnagtige.

Det forsvar kommer ikke bag på den danske EU-parlamentariker Jeppe Kofod (S), som kalder situationen i Ungarn "meget alvorlig".

- Jeg forholder mig til konkrete og dokumenterede eksempler på, hvordan tingenes tilstand er i Ungarn. Jeg er ikke så overrasket over, at styret i Ungarn forsøger at negligere det, som sker i Ungarn, siger Jeppe Kofod.

Socialdemokraten mener, at det er hans og andre politikeres forpligtelse at reagere på, at noget "så alvorligt som demokratiske" spilleregler er under pres i Ungarn.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
EU
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Mad kan sænke blodtrykket lige så godt som medicin
Vidste du, at du kan købe dig til et sundt blodtryk i et helt almindeligt supermarked? Hvad du konkret skal spise for at få et forhøjet blodtryk ned på fredeligt niveau, giver to danske læger svaret på i en ny bog, baseret på den nyeste forskning. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her