*

Asien

Thailand truer med at sagsøge Facebook: Video viser kongen i penibel situation

Majestætsfornærmelse er en alvorlig sag i Thailand, der truer med at stævne Facebook.

Screenshot fra videon, der viser den thailandske konge på shoppingtur i München.

En gul mavetrøje, slidte jeans og store tatoveringer på mave, arme og ryg.

Beskrivelsen passer bedst af alt på en teenager til raveparty i Berlin, men ikke desto mindre var det Thailands konge, der i juli sidste år luftede det outfit på en shoppingtur i München. Den nu 64-årige Maha Vajiralongkorn blev optaget på video, og den er de seneste uger gået viralt på Facebook.

Dét går naturligvis ikke i Thailand, der har en af verdens hårdeste lovgivninger om majestætsfornærmelse. En gruppe af lokale internetudbydere blev derfor pålagt at sende en officiel anmodning til Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, hvori de bad ham blokere videoen i Thailand.

»Vi bliver bare nødt til at tage affære mod lovovertræderne. Regeringen har ikke tænkt sig på nogen måde at blokere for sociale medier,« lød det fra en af afsenderne, Takorn Tantasith, generalsekretær i Den Nationale Kommission for Transmission og Telekommunikation i Bangkok Post.

Anmodningen har nu fået Facebook til at fjerne 178 af de 309 opslag, som myndighederne havde identificeret. Det beretter VICE.

Thailands konge Maha Vajiralongkorn i en mere royal påklædning. Foto: Sakchai Lalit/AP

Facebook selv har ikke været meget for at kommentere på situationen, der endnu engang sætter fokus på censuren af sociale medier. I stedet har de udsendt en – noget kryptisk – erklæring.

Efter norsk pres: Facebook tillader nu brug af dette billede

»Når regeringer mener, at noget på internettet strider imod deres lovgivning, har de mulighed for at kontakte virksomheder som Facebook og bede os om at begrænse adgange til det pågældende indhold,« lyder det.

Efter sigende skulle de resterende 131 opslag nu være umulige at tilgå fra Thailand, men alligevel fortsætter myndighederne ifølge The New York Times presset på Facebook – opslagene skal slettes, og flere medier skriver, at regeringen nu truer med et sagsanlæg.

Majestætsfornærmelse i Thailand er en yderst alvorlig sag. Loven på området har ikke ændret sig siden 1908, og enhver der »bagtaler, fornærmer eller truer kongen, dronningen, arvingen elle regenten« kan således straffes med op til 15 års fængsel; og det bliver de.

I 2011 blev en journalist f.eks. idømt ti års fængsel for to kritiske artikler, og samme dom fik en schweizisk turist fire år tidligere, da han i en brandert havde overmalet en plakat af kongen.

Brugen af lovgivningen, som Jyllands-Posten tidligere har beskrevet, er blevet hyppigere efter militærkuppet i 2014 og tronskiftet sidste år.

Maha Vajiralongkorn erstattede sin far som konge, da han døde sidste år. Faren havde ved sin død siddet på tronen i syv årtier og var høj elsket af den thailandske befolkning. Vajiralongkorn er en lidt anden karakter. Han har levet et udsvævende liv, været gift tre gange og ifølge The Sun udnævnt sin hund Foo Foo til generalløtjnant i landets luftvåben.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her