Annonce
Asien

»Vi kan begge lide at bande«: Filippinernes præsident åbner op for nyt USA-samarbejde efter Trump-sejr

Han kaldte Obama for en »horeunge« og skabte splid mellem USA og Filippinerne. Men den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, ser nu muligheder i at samarbejde med den kommende amerikanske præsident, Donald Trump.

Præsidenten på Filippinerne, Rodrigo Duterte, er kendt for sine kontroversielle udtalelser. Nu åbner han op for et nyt samarbejde med USA, da han ser ligheder mellem sit eget og Donald Trumps sprogbrug. Foto: Aaron Favila/AP

Efter at have brugt de første måneder af sin præsidentperiode på at skabe en kløft mellem USA og Filippinerne så forsøger den filippinske præsident, Rodrigo Duterte, nu at styrke båndene igen, efter USA tirsdag valgte en ny præsident.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, falder nemlig i bedre jord hos Duterte end den nuværende præsident, Barack Obama.

»Jeg vil gerne lykønske Donald Trump. Længe leve Trump,« sagde Duterte onsdag ifølge CNN.

»Jeg vil ikke skændes. Nu er Trump her,« sagde han.

Filippinernes præsident: »You can go to hell, Mr Obama«

Den traditionelle alliance mellem USA og Filippinerne har Duterte testet siden han i juni overtog præsidentposten på Filippinerne. Og i de sidste par måneder har forholdet mellem Filippinerne og USA været køligt.

Obama skulle i september have mødtes med Duterte, men Dutertes sprogbrug fik den amerikanske præsident til at aflyse mødet med det filippinske overhoved, som har mødt international kritik for sin anti-kriminalitets kampagne. En politisk kamp som har kostet omkring 4.000 filippinere livet.

Tidligere på efteråret kaldte han Obama for "en horeunge", og bad ham om at "gå ad Helvede til", efter Obama havde bedt Duterte om at stoppe sin aggresive kamp mod stoffer og kriminalitet i landet.

Duterte har tilmed ytret ønske om at forstærke forbindelserne til Rusland og Kina i stedet for USA, da USA »havde tabt« magtkampen.

Men dagen efter Trumps valgsejr forklarede Duterte, at nogle af de fælles militære aktiviteter mellem landene igen vil blive igangsat, da han og Trump har nogle af de samme karaktertræk.

»Vi kan begge lide at bande. Det er en lille ting, men vi bander lige med det samme. Vi er ens,« siger Duterte.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Magten får den, som forstår at bruge den

Mikkelsens afgang giver Pape plads, men formanden står over for en vanskelig opgave.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her