Annonce
Asien

Voldgiftsret afviser Kinas krav i omstridt farvand

Kina har ingen historisk ret over omstridt farvand, landet gør krav på i sydkinesisk hav, siger voldgiftsret.

Den Faste Voldgiftsret i Haag afviser Kinas krav på områder i en omstridt del af Det Sydkinesiske Hav. Dommen udløser vrede i regeringen i Beijing.

- Der er intet retligt grundlag for Kinas påstand om historisk ret til ressourcer i farvandet inden for de ni streger, hedder det i dommen.

De ni streger blev optegnet på et kort af Kinas kommunistiske styre i 1947, og de omfatter en stor del af farvandet.

I dommen på 497 sider skriver dommerne også, at Kinas patruljer og byggearbejde i farvandet har været til fare for filippinske fiskerbåde og påført uoprettelig skade på koralrev.

Kina hverken anerkender eller accepterer dommen fra Den Faste Voldgiftsret, skriver det kinesiske nyhedsbureauet Xinhua ifølge AFP.

- Kina vil blive rasende. Helt sikkert i retorikken, men sandsynligvis også gennem en mere aggressiv fremfærd på havet, siger Ian Storey, som er analytiker ved Yusof Ishak Institute i Singapore.

I en meddelelse fra forsvarsministeriet i Beijing hedder det, at Kinas flåde fortsat vil patruljere og sikre det omstridte farvand uanset dommen.

Filippinerne rejste sagen i 2013, og Kina har lige siden nægtet at anerkende voldgiftsretten. Kineserne har boykottet høringer i sagen.

Ikke desto mindre har både Kina og Filippinerne underskrevet FN's Havretskonvention, som er den retlige ramme for voldgiftsretten.

Kina gør meget omfattende krav i Det Sydkinesiske Hav. Nogle af de øer, som kineserne gør krav på, ligger meget langt fra Kina - og meget tæt på andre lande.

Det gælder Filippinerne, Malaysia og Vietnam.

Kina advarer om militær konfrontation med USA

Amerikanerne, der har patruljeret Det Sydkinesiske Hav i årevis, vil ikke anerkende kinesernes krav på området. Skibe fra flåden sejler jævnligt tæt forbi øerne, for at vise at de ikke accepterer Kinas krav.

På flere øer har Kina igangsat store byggeprojekter. På en lille ø har landet bygget en landingsbane.

Den amerikanske flåde har et stort hangarskib og kampfly i farvandet, og Kina har gennemført militære øvelser før afgørelsen fra voldgiftsretten.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bilferien sydpå kan få en langsom start Forbered dig på 110 km vejarbejde inden Hamborg
Vejarbejde præger store dele af Autobahn A7 ned mod Hamborg her til sommer, og det kan give op til seks timer forlænget rejsetid. Tyske ADAC anbefaler i stedet A9, hvis man skal til Norditalien og kører på de mest belastede dage. 
Se flere
Kapsejlads: Aarhus fik kamp til sin havn
At se de syv både i en af verdens hårdeste og længste kapsejladser, er noget, der kan trække folk til Aarhus Havn. Det kunne man se fredag, da Volvo Ocean Race havde et såkaldt fly-by i havnen. Det kunne ikke engang fodbold på storskærmen overtrumfe. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her