Terror-ekspert: Flere angreb kan følge i Bangladesh
Terrorangrebet i Bangladesh kommer ikke som en overraskelse for terror-ekspert, der spår flere angreb - både i Bangladesh og over resten af verden.
26 døde - inklusiv terroristerne.
Det er resultatet af en gidseltagning i Bangladesh' hovedstad, som Islamisk Stat har taget ansvaret for.
Og at Bangladesh skulle blive det seneste mål for terrororganisationen, som primært er forbundet med Irak og Syrien, overrasker ikke terror-ekspert Magnus Ranstorp.
Ifølge Ranstorp, der er forskningschef på forsvarshøjskolen i Stockholm, er IS nemlig også stærkt til stede i Asien, hvor flere undergrupper og sympatisører handler på vegne af gruppen.
»Islamisk Stat har etableret grupper i mange forskellige lande. Pakistan, Yemen og Libyen, men også store områder i Nordafrika og i Indonesien. Og Bangladesh er et let mål for dem, da sikkerheden ikke er så høj,« siger han til Jyllands-Posten.
Desuden understreger Magnus Ranstorp, at der også er et element af konkurrence i angrebet, da Bangladesh er et land, hvor en anden terrorgruppe har mange støtter - al-Qaeda.
»I og med at al-Qaeda har så stor tilslutning, bliver Islamisk Stat nødt til at handle for at slå fast, at de også er til stede,« siger han.
Det er langt fra første gang, at terroren rammer Bangladesh, og de seneste tre år formodes islamister i Bangladesh at have dræbt omkring 40 mennesker. I begyndelsen var det bloggere, der skrev kritisk om islam, men siden blev kredsen af ofre udvidet til også at omfatte bl. a. homoseksuelle aktivister, intellektuelle samt repræsentanter for landets religiøse mindretal.
Nogle få af de dræbte har også været udlændinge, men kendetegnende for alle disse mord har indtil nu været, at ofrene typisk er blevet dræbt enkeltvis, mens de har opholdt sig i deres hjem eller har gået på gaden.
Indtil fredag.
Og ifølge Magnus Ranstorp vil den aktuelle gidseltagning heller ikke blive den sidste.
»Der vil komme flere angreb i det område,« siger han og tilføjer, at al-Qaeda højst sandsynligt vil opruste og intensivere sin kamp, ligesom Islamisk Stat vil forsøge at få fodfæste i Indien.
»Alle, der ikke er muslimer, er et mål.«
Terrorforskeren slutter desuden af med en noget dyster melding:
»Vi vil generelt kun se flere af disse angreb i hele verden, i og med at mængden af mennesker, der har fået terrortræning, vokser,« siger han og understreger, at det kan være alt fra store og velorganiserede angreb som dem i Paris i november måned til enkelte terrorister, der handler på egen hånd.