Nordkorea indrømmer brug af arbejdslejre
Samtidig åbner nordkoreanerne for at diskutere menneskerettigheder med EU.
Los Angeles
Et af de mest isolerede og lukkede lande i verdenssamfundet, Nordkorea, tager i øjeblikket små skridt i retning af at åbne mere op for omverdenen.
I weekenden var en delegation med tætte relationer til landets leder, Kim Jong-un, på et højst overraskende besøg i Sydkorea i forbindelse med, at landet afholdt Asian Games, en regional pendant til OL.
Tirsdag har styret sendt signaler om, at det er villigt til at diskutere menneskerettigheder med EU for at forbedre forholdet mellem unionen og Nordkorea. Det skriver nyhedsbureauet AP.
Det er den nordkoreanske viceambassadør i FN, Ri Tong-il, der har fortalt, at repræsentanter for styret allerede har haft møder med EU-repræsentanter.
"Vi forventer, at der kan åbnes en politisk dialog mellem de to parter mod slutningen af året," siger Ri Tong-il til nyhedsbureauet.
Over for AP har en EU-repræsentant bekræftet, at et møde mellem nordkoreanske repræsentanter og EU's særlige menneskerettighedsrepræsentant, den tidligere græske udenrigsminister Stavros Lambrinidis, har fundet sted.
Ifølge EU vil fremtidige drøftelser med Nordkorea dog begrænse sig til spørgsmål om menneskerettigheder.
Åbningen over for EU sker samtidig med, at landet nu for første gang erkender, at der findes arbejdslejre i landet, eller reformlejre, som Choe Myong Nam fra det nordkoreanske udenrigsministerium kaldte det under et pressemøde.
"I praksis har vi reform-gennem-arbejde-fangelejre, hvor de indsatte bliver forbedret gennem deres sind og erkendelse af deres forbrydelser," sagde han.
Den nordkoreanske embedsmænd tog imod mange spørgsmål, men én ting nægtede han at forholde sig til. Nemlig det faktum, at landets leder Kim Jong-un ikke er blevet set i en måned.
Men om de nye tilnærmelser mod omverdenen skal ses som et tegn på, at andre dele af det nordkoreanske magtapparat har taget styringen med udviklingen i landet, er ikke let at sige noget konkluderende om.
"Det kan være fordi, at han rent faktisk er syg, og at styret vil vise, at landet stadig fungerer, men det kan også sagtens være det modsatte. Vi ved det faktisk ikke," siger Michael Green fra Center for Strategi og Internationale Studier til tv-stationen CNN.
Nordkoreanerne har hele tiden benægtet, at den tilsyneladende forsvundne leder skulle være ramt af sygdom, men en vigtig indikation på Kim Jong-ils situation kommer på fredag, hvor styret skal fejre årsdagen for stiftelsen af det regerende arbejderparti, hvor lederen altid har været til stede.