Ekspert: Kim Jong-Un virker syg

Kim Jong-Un har ikke vist sig i medierne i en måned. Sygdom er sandsynligt, men Nordkorea afviser.

Artiklens øverste billede
Kim Jong-Un vurderes er nok knap så glad i disse dage, hvor rygterne går om, at han er syg.

Det er altid mere end almindeligt svært at vide, hvad der egentlig foregår i Nordkorea. Så når præsidenten Kim Jong-Un trækker sig tilbage fra mediernes søgelys, som han ellers har været stor fan af, genererer det spekulationer om både sygdom og et muligt kup.

De er også kommet Geir Helgesen, direktør for Nordic Institute of Asian Studies ved Københavns Universitet, for øre.

"Jeg vil ikke kalde spekulationerne helt ude i hampen, men samtidig er det for tidligt at konkludere noget. De her nyheder kommer fra Sydkorea, og de to landes forhold er mildt sagt anstrengt. Vi bliver nødt til at høre det fra et par andre steder, før vi rigtigt kan tro, at der er noget galt," siger han til Jyllands-Posten.

Kim Jong-Un blev set i offentligheden 24 gange i juli, 16 gange i august og kun en enkelt gang i september, ifølge en optælling fra CNN. Og da han blev set, haltede han.

Den mest oplagte forklaring er dermed sygdom, mener Geir Helgesen. Ifølge de sydkoreanske medier kunne det bl.a. være gigt, der plagede præsidenten, en sygdom som hans far også menes at have lidt af. Og det på trods af, at en nordkoreansk delegation i Sydkorea i dag afviste, at der skulle være noget om snakken.

"Manden er notorisk kendt for sine livstilssygdomme. Han ligner også en, der burde motionere, spise mindre, drikke mindre, og sammenlagt med hans halten kunne det ligne, at han måske gennemgår en eller anden behandling, som offentligheden ikke må kende til, fordi han skal fremstå som et overnaturligt væsen," lyder budet.

Faktisk er det ikke helt ualmindeligt, at nordkoreanske ledere forsvinder fra søgelyset i en overgang. Når det alligevel er påfaldende denne gang, skyldes det flere ting.

Det nordkoreanske stats-tv har nemlig tidligere bemærket "lederens ubehag" uden dog at uddybe sagen. Desuden har Kim Jong-Un en lidt mere åben tilgang til medierne end sine forgængere.

"Han henrettede for nogle måneder siden sin onkel. Også under farens og bedstefarens ledelse har man ryddet folk af vejen, men denne gang blev nyheden sendt ud til vestlige medier. Desuden lader han sig ofte gerne fotografere," siger Geir Helgesen.

Den åbne stil kolliderer med hans forsvinden, og Geir Helgesen anser sygdommen for at være den mest sandsynlige årsag. Men det kan ikke afvises, at der er politiske ændringer i gære.

"Han er en udsat mand. En diktator skal have utrolig stor loyalitet i sin inderkreds, og hvis han ikke har det, så er han ikke stærk. Det vides ikke, hvor stærk den er, men hvis han begynder at blive væk fra store parlamentsmøder, så vil det løfte min tro på, at der er noget i gære," lyder det fra Geir Helgesen. 

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.