Ny FN-rapport: Nordkorea henretter fanger offentligt
330 tidligere fanger og nu flygtninge fra Nordkorea kaster lys over landets krænkelser af menneskerettighederne.
Konsekvenserne ved at flygte eller stjæle fra det diktaturstyrede regime i Nordkorea er i mange tilfælde offentlig henrettelse. Det fastslår en ny rapport fra FN udarbejdet FN’s menneskerettighedskontor. Det skriver nyhedsbureauet AP, som fredag fik indblik i rapportens indhold.
Gennem interviews foretaget mellem september og maj med 330 tidligere tilfangetagne flygtninge, beskriver FN’s generalsekretær António Guterres forholdene i landet. Foruden henrettelserne af fanger beskriver flygtningene, hvordan fangevogterne gør brug af vold af seksuel karakter især mod kvinder og uddeler slag med køller og metalstænger.
Derudover kunne fangerne af vogterne blive bedt om at afklæde sig, hvorefter de gentagne gange skulle kropsvisiteres. Også månedslange afhøringer og overfyldte fængselsceller, hvor det ikke er muligt at lægge sig ned, er hverdag i Nordkorea ifølge rapporten.
Generalsekretæren beskriver i rapporten, hvordan »tidligere tilfangetagne fortæller om ekstremt uhygiejniske forhold og utilstrækkelig kost, som fører til fejlernæring, sygdom og i nogle tilfælde også døden.«
Krænker systematisk
Foruden forhold, der ifølge rapporten »på groveste vis overtræder menneskerettigheder og retten til frihed og sikkerhed«, oplever fangerne at blive dømt til straf i arbejdslejre uden at have været igennem en retfærdig rettergang. Fangerne beretter, at de hverken fik beskikket en advokat, fik mulighed for at forsvare sig eller blev informeret om, hvad de var tiltalt for.
Anholdelser, vold, tvangsarbejde og henrettelser udført af nordkoreanske myndigheder »udføres på systematisk og udbredt vis«, konkluderer rapporten, der desuden kaster lys over en udbredt korruption i landet.
Fra officielt hold har Nordkorea med leder Kim Jong Un ved magten gentagne gange afvist, at landet krænker internationale menneskerettigheder. Tilbage i maj udtalte Nordkoreas FN-ambassadør Han Tae Song, at man ikke tolerer krænkelser af menneskerettihederne. Landet har dog kun en enkelt gang lukket embedsmænd fra FN’s menneskerettighedskontor indenfor grænserne. Det var tilbage i 2017.