Annonce
Asien

Malaysias vælgere stemmer i tæt opgør efter skandale

Najib Razak er ved valget udfordret af den tidligere premierminister Mahathir Mohamad, som i dag er 92 år.

Mahathir Mohamad (tv.) på vej til at afgive sin stemme ved dagens valg. Foto: Andy Wong/AP

Malaysias 32 millioner indbyggere afgør ved et parlamentsvalg onsdag om landets skandaleramte premierminister, Najib Razak, skal forblive som regeringsleder efter en omfattende korruptionssag.

Najib Razak er ved valget udfordret af den tidligere premierminister Mahathir Mohamad, som i dag er 92 år, og som tidligere var mentor for den skandaleombruste nuværende regeringsleder.

Der var først på valgdagen lange køer ved valglokalerne. Det ventes, at omkring 14,4 millioner vil stemme i løbet af dagen.

Malaysias menneskerettighedskommission kritiserede dagen før valget i hårde toner landets myndigheder og premierministeren for at undergrave valgsystemet ved at uddele pengegaver.

Kommissionen siger også, at der er eksempler på, at personer ikke har mulighed for at stemme.

Malaysias premierminister har brugt millioner på luksus

Valgets mest sandsynlige udfald er ifølge iagttagere et næsten dødt løb. Men en række kommentatorer mener, at Najib Razaks regering vil blive genvalgt, blandt andet fordi valgsystemet giver særlig vægt til vælgere i udkantsområder.

Valget finder sted i skyggen af en skandale omkring den statslige fond 1MDB. Fonden skal være blevet drænet for milliarder af dollar, og premierministeren kritiseres for at have placeret en del af pengene på sine personlige konti.

Najib afviser beskyldningerne, og landets rigsadvokat har renset ham.

Den 92-årige Mahathir Mohamad har brugt korruptionssagen flittigt i valgkampen. Da han tidligt på valgdagen stemte i sin fødeby Alor Setar, sagde han, at han føler sig sikker på en sejr.

- Med mindre Najib snyder, tilføjede han.

Najib Razak, der retteligt hedder Haji Mohammed Najib bin Tun Haji Abdul Razak, blev valgt til premierminister i 2009.

Han er født i 1953 og har siddet i landets parlament, siden han var 23 år. Han står i spidsen for det konservative parti United Malays National Organisation, som er landets største parti.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
»Folk er ofte lidt skeptiske i starten, når jeg fortæller, at brownien er lavet på sorte bønner«
Hun er kun 24 år og har allerede udgivet fire kogebøger. Aarhusianske Emma Martiny har fart på som madskribent og blogger, og så elsker hun at samle mennesker omkring madlavning. Gerne med en bønnebrownie til dessert. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her