Asien

Regime sender cheerleaders til OL: Mød Nordkoreas »hær af skønheder«

Holdet skal sammen med et kunstskøjteløberpar til legene.

Det nordkoreanske cheerleading-hold optræder ofte ved nationale begivenheder, men kommer sjældent ud af landet. Foto: Lee Jin-man/AP

Cheerleading, som mange forbinder med en amerikansk holdsport, er måske ikke det første, man tænker på, når man taler om Nordkorea.

Ikke desto mindre skal et cheerleading-hold sammen med to atleter, trænere og hjælpere af sted til vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea, der varer fra den 9.-25. februar i år.

Det skriver flere internationale medier som BBC og The Telepgrah.

Det populære cheerleader-hold bliver kaldt Nordkoreas »army of beauties« eller på dansk »hær af skønheder« af nationale medier, skriver The Telegraph.

Efter sjældent møde: Nordkorea sender atleter til vinter-OL i Sydkorea

Og holdet består af primært kvinder i starten eller midten af 20'erne, skriver Korea Times.

Kvinderne bliver udvalgt på baggrund af udseende, men også ud fra, om de har den rigtige »ideologi,« der støtter det Nordkoreanske regime, lyder det.

De bliver håndplukket fra universiteter, »propaganda-grupper« og musikskoler ifølge den kinesiske internationale radio.

Der bliver desuden - ifølge radiokanalen - udført baggrundstjek af medlemmerne for at sikre, at ingen står i ledtog med Nordkoreas fjender.

Holdet optræder ofte offentligt i Nordkorea og bliver altid brugt på landets »Arirang Festival,« som er den årlige nationale gymnastikfestival.

Billede fra den årlige Arirang Festival, der bliver afholdt i Nordkorea, hvor cheerleaderne altid optræder. På dette billede fra 2005 optræder traditionelle koreanske dansere. Foto: AP Photo / Xinhua, Ji Xinlong

Syd- og Nordkorea vil mindske militære spændinger

Holdet bliver dog sjældent sendt ud af landet. I starten af 0'erne blev holdet på grund af dets høje popularitet sendt til Sydkorea, men det stoppede ifølge The Independent fordi kvinderne fortalte om det »lykkelige liv,« de havde set i Sydkorea.

I 2007 blev holdet sendt til Kina for at deltage i en sportsbegivenhed, men turene til Sydkorea var imidlertid slut. I hvert fald indtil 2014, hvor Nordkorea med stor fanfare annoncerede, at landet ville deltage i "Asian Games" i Sydkorea. Men kort før legene besluttede landet at holde cheerleaderne inden for grænserne.

Indtil nu, hvor holdet skal sendes til vinter-OL i Sydkorea.

Størrelsen på gruppen varierer, men de få gange, cheerleading-holdet tidligere har deltaget ved internationale sportsbegivenheder, har der været flere hundrede medlemmer af sted - som fx i 2003, hvor 303 cheerleaders og 94 atleter deltog i en sportsbegivenhed i Sydkorea, skriver Reuters.

Det fremgår dog ikke, hvor mange medlemmer af holdet Nordkorea sender med til Pyeongchang.

Cheerleaderne skal til OL sammen med et nordkoreansk kunstskøjteløberpar, som har kvalificeret sig til OL, men ikke blev ikke registreret til legene i tide. Der er dog mulighed for, at parret kan få dispensation og dermed være med i legene.

Kunstskøjteløberparret Ryom Tae Ok og Kim Ju Sik skal formentligt deltage ved legene i februar. Foto: Matthias Schrader/AP

Siden årsskiftet har der været flere tegn på opblødning i det ellers anstrengte forhold mellem de to koreanske naboer.

I sin nytårstale omtalte Nordkoreas leder, Kim Jong-un, blandt andet det kommende vinter-OL med et ønske om, at det ville blive en succes.

Det er første gang siden 2010, at Nordkorea deltager i vinter-OL.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her