*

International

Ambulanceredder i Las Vegas: Blodet flød på hospitalsgangene

En kvindelig paramediciner endte i sit livs værste mareridt.

Foto: Chase Stevens/AP

Det skulle have været en helt almindelig aftenvagt for paramedicineren Amber Ratto, der arbejder for American Medical Response, en privat ambulancevirksomhed i Las Vegas. Men aftenen ændrede sig til et mareridt.

Kæreste til formodet Las Vegas-drabsmand er ankommet til USA

Ratto endte midt i USA's største masseskyderi i nyere tid, da Stephen Paddock søndag aften skød og dræbte 58 personer og sårede flere end 500 fra 32. etage på hotellet Mandalay Bay.

Alle mennesker, som befandt sig til en musikfestival på pladsen ud for hotellet. 

»Jeg fik gåsehud over det hele. Mit hjerte sank, fordi jeg vidste, at det var virkelighed, at folk var ramt,« siger hun til The Guardian.

Ratto sad i en ambulance kun få minutter fra gerningsstedet, da hun fik beskeden om skyderiet. Kort efter befandt hun sig mellem døde og sårede på festivalpladsen og så, hvordan folk flygtede for deres liv.

Far til seks, der mistede sin kone for tre år siden, er blandt ofrene for Las Vegas-skyderi

Ambulanceredderne behandlede ofre på stedet og lagde lagner over de døde. De første ofre, som Ratto og hendes kollegaer reddede væk fra stedet, var et ældre ægtepar. Hun var blevet skudt i hovedet og han i maven.

»De var i 50'erne. Han havde blod overalt og knugede et stykke tøj mod sin mave. Jeg tapede det meget meget hårdt fast til ham og gik i gang med at give ham drop for at prøve at holde ham i live. Hans kone talte i telefon med deres datter og fortalte hende, at de var blevet skudt, men at de ville klare den. Jeg kan huske, at jeg tænkte "det håber jeg godt nok, for jeg ved det ærlig talt ikke." Han var helt bleg og var på vej i chok,« fortæller hun til The Guardian.

Las Vegas-massakren: Paddock satte kameraer op, så han kunne se, hvis politiet kom

Da Ratto ankom til hospitalet med det sårede ægtepar, trådte hun ind på et sygehus, der mest af alt lignede en krigszone.

»Blodet flød overalt på gangene. Min patient skulle direkte på operationsbordet, fordi han var ved at forbløde.«

Ofrenes skader var alvorlige, og ifølge kirurgerne var det tydeligt, at der var blevet skudt med automatvåben.

Selvom personalet på byens traumeafdelinger er trænet til situationer som denne, var de presset helt til grænsen.

»Jeg aner ikke, hvem jeg opererede. De kom ind så hurtigt, og vi forsøgte bare at holde folk i live. Alle sengene var optagede. Vi havde ofre på gangene og udenfor, og de blev ved med at komme ind,« fortæller Jay Coates, der er traumelæge på et andet hospital i byen, til AP.

Ratto og hendes kollegaer vendte hurtigt tilbage til den festivalpladsen for at forsøge at redde flere ofre.  Hun ved stadig ikke, om den ældre mand, som var blevet skudt i maven, overlevede.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her