Annonce
International

Nyt russisk atommissil kan »udslette arealer på størrelse med Texas eller Frankrig«

Russisk atommissil kan bære sprængstof svarende til 2.000 Hiroshima- eller Nagasaki-bomber. Alligevel ændrer det ikke alverden, vurderer ekspert.

Russisk militær har skabt et missil, som ifølge russiske medier kan »udslette arealer på størrelse med Texas eller Frankrig.« Foto: Makeyev.ru

De første billeder af et nyt og enormt russisk missil er blevet offentliggjort. Missilet kan angiveligt bære op til 10 ton atomart sprængstof, hvilket vil kunne fremkalde en eksplosion cirka 2.000 gange større end atombomberne smidt over Nagasaki og Hiroshima. Det skriver The Telegraph.

Det er det russiske raket-agentur, som har offentliggjort et billede af missilet, som har fået navnet RS-28. Hurtigt har missilet fået øgenavnet "Satan 2", fordi RS-28 skal fungere som efterfølger til RS-36M, som i 1970'erne af Nato blev kaldt Satan-missilet.

"Satan-missilet" kan du se video med her.

RS-28 blev bestilt i 2011, og det russiske militær forventer ifølge The Telegraph at have missilet helt klar i 2018.

Sputnik, et russisk regeringskontrolleret nyhedsbureau, kunne tilbage i maj i år fortælle, at RS-28 ville »kunne udslette arealer på størrelse med Texas eller Frankrig.«

Karsten Marrup, der er leder hos det danske forsvarsakademi med særligt fokus på luftoperationer, mener, at RS-28-missilet nok er stort og voldsomt, men at det ikke ændrer voldsomt på det sikkerhedsbillede, vi kender i dag.

»Det her missil er selvfølgelig kæmpe stort. Det er helt abnorme kræfter, som er på spil. Men Rusland har hele tiden haft atommissiler og så mange af dem, at de har kunne udslette nærmest hvad som helst. Nu har de bare fået et mere effektivt atomvåben,« siger han.

Kunne der så være tale om et nyt atomkapløb mellem Rusland og USA? Næppe, mener Karsten Marrup.

»Det ville være fjollet at starte et nyt atomkapløb. Rusland og USA kan allerede tilintetgøre hinanden mange gange, så trusselsbilledet vil sådan set ikke ændre sig synderligt. Det eneste, der sker, når landene opruster på den her måde er, at de respektive våben bliver mere effektive.«

For Danmarks vedkommende udgør RS-28 ingen synderlig forandring i trusselsbilledet, vurdere Karsten Marrup.

»Natos missilskjold kan ikke beskytte Danmark mod Ruslands missiler. Derfor er truslen mod Danmark hverken blevet større eller mindre efter Rusland har anskaffet sig det her missil. Rusland kunne bombe os sønder og sammen i går, det kan de også i dag, og det vil de også kunne i morgen,« siger Karsten Marrup, som fortæller, at Natos missilskjold først og fremmest har til formål at beskytte mod missiler fra Iran.

På spørgsmålet om, hvorvidt det russiske militær kunne finde på nogensinde at bruge missilet, svarer Karsten Marrup:

»Det egentlig spørgsmål er, om de overhovedet kunne finde på at bruge atomvåben. Men atomvåben er først og fremmest til for at skræmme. Det er som sådan ikke meningen, at de skal bruges.«

Tidligere på året meddelte mediet Sputnik, at Rusland tester et nyt hypersonisk missilhoved. Dengang vurderede Karsten Marrup, at det hypersoniske missilhoved vil kunne rykke på magtbalancen.

Våbenkapløb: Nyt russisk supervåben truer med at tippe magtbalancen

»Hvis russerne har udviklet et hypersonisk interkontinentalt ballistisk missil, og hvis amerikanerne umiddelbart ikke har et modsvar til det, så er det en helt klar magtforskydning til russernes fordel,« sagde han dengang.

Der vil dog ikke blive vendt op og ned på den situation, vi kender i dag, mener Karsten Marrup.

»USA tænker måske, at de er kommet en smule bagud i forhold til at forsvare sig mod modpartens missiler. Men spørgsmålet er jo bare, om man ville kunne afværge de første to eller tre missiler. Hvis modparten først fyrer dem alle af sted, så kan man alligevel intet stille op,« understreger han.

Ifølge The Telegraph er det meningen, at det russiske militær vil bruge det hypersoniske missilhoved på RS-28-missilet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her