Nyt russisk supervåben kan tippe magtbalance

Inden 2020 regner Rusland med at have de første hypersoniske atommissiler klar. Det presser det amerikanske missilforsvar.

Artiklens øverste billede
En tegner har her gengivet en prototype på et ubemandet og hypersonisk amerikansk bombefly. USA har længe arbejdet med at koble teknologien på et bombefly, men Rusland har haft bedre held med projektet i forhold til missiler. Foto: DARPA/AP

Hypersoniske atommissiler er det nyeste indenfor våbenindustrien. Rusland fører efter sigende kapløbet om at udvikle dem først.

Tidligere på ugen oplyste direktøren for det russiske militærs taktiske missilenhed, Boris Obnosov, at Rusland vil have hypersoniske missiler klar inden 2020. Det skriver det russisk orienterede medie Sputniknews.

De nye hypersoniske missiler kan nå en fart op til 12 gange lydens hastighed, svarende til 15.000 km/t. Hvilket skulle være i stand til at gennembryde nutidens missilforsvar.

Karsten Marrup, der er leder hos det danske forsvarsakademi med særligt fokus på luftoperationer, forklarer også, at hypersoniske missiler kan tilføje helt nye trusler mod verdens eksisterende missilforsvar.

»Med hypersoniske missiler kan man meget, meget hurtigt ramme et mål, hvilket som helst sted på kloden, og du kan gøre det så hurtigt, at de, der normalt vil forsøge at forsvare sig mod missilangreb, ikke kan nå det,« siger Karsten Marrup til Jyllands-Posten.

Den ekstreme hastighed kan ifølge Karsten Marrup blive en udfordring for selv det amerikanske missilforsvar, som ellers er et af de bedst udviklede i verden.

»Missilforsvaret som amerikanerne har i dag er bygget til interkontinentale ballistiske missiler, som man kender til. Og derfor er jeg ikke sikker på, at det nuværende amerikanske missilforsvar kan tackle et hypersonisk missil, som bevæger sig med en helt anden fart,« siger Karsten Marrup.

Som modsvar til Ruslands fremskredne udvikling af hypersoniske missiler har amerikanerne i flere år arbejdet med at udvikle et hypersonisk bombefly. Det vil indenfor 30 minutter kunne ramme mål over hele jordkloden, hvor det uden hypersonisk teknologi ville tage 18 timer, forklarer Karsten Marrup, og understreger, at den nye teknologi stiller nye krav til de militære ledere, der har teknologien til rådighed.

»Vi ved alle, at man ikke skal sætte sig ned og skrive en email i vrede og sende den lige bagefter. På samme måde skal man heller ikke sende hypersoniske våben af sted i vrede som en trussel, for du har ikke tid til at ombestemme dig,« siger Karsten Marrup, og forklarer, at det kan blive meget afgørende for magtforholdet i mellem de to supermagter, hvem af dem som først kommer i besiddelse af våben med hypersonisk teknologi.

»Hvis russerne har udviklet et hypersonisk interkontinentalt ballistisk missil, og hvis amerikanerne umiddelbart ikke har et modsvar til det, så er det en helt klar magtforskydning til russernes fordel,« siger Karsten Marrup.

»Men tilsvarende kan man sige, at når amerikanerne får deres hypersoniske bombefly på plads, så er det en forskydning den anden vej,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.