Tyrkiet-ekspert: Erdogan bliver i dén grad styrket nu

Selvom Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er rystet over kupforsøget mod ham, kommer han styrket ud af situationen. Men Tyrkiet er et land, hvor alt kan ske, siger historiker og Tyrkiet-kender.

Artiklens øverste billede
Erdogans støtter gik natten til lørdag gennem gaderne i den tyske by Stuttgart med et foto af præsidenten. Foto: Andreas Rosar/AP

Nok var kupforsøget mod Tyrkiets præsident hurtigt overstået, men de følgende dage vil sandsynligvis være begivenhedsrige. Præsident Recep Tayyip Erdogan har i et forsøg på at undgå flere kupforsøg lørdag eftermiddag anholdt flere end 2000 kupmagere og afsat 2700 af landets dommere.

Og ligesom han i februar placerede sine støtter i redaktørstolene på den landsdækkende avis Zaman er det sandsynligt, at han vil stramme grebet yderligere om landets medier. 

Det siger historiker med et indgående kendskab til Tyrkiet, Deniz B. Serinci:

»Erdogan vil i den kommende tid konsolidere sin magt. Han vil rense ud blandt kritikere, også i medierne, og Journalister Uden Grænser frygter, at han vil slå ned på medier eller journalister, der enten ikke har gjort noget, eller som generelt er kritiske mod ham.«

Deniz B. Serinci mener, at det mislykkede kupforsøg giver præsident Erdogan en mulighed for at stramme grebet om sin befolkning i de kommende dage og stadig vinde folkets forståelse for det.

»Majoriteten af Tyrkiets befolkning er troende, og kupforsøget giver Erdogan en mulighed for at vise, at de sekulære generaler igen forsøgte at fjerne den troende præsident fra magten og dermed undertrykke den store, muslimske del af befolkningen. Særligt hans tilhængere vil kun have forståelse for det. Så han kommer i dén grad styrket ud af det her.«

Han siger, at det dog er tydeligt, at præsident Erdogan har været »rystet i sin grundvold« over kupforsøget. Præsidenten er normalt imod sociale medier, og alligevel kunne man ved 3-tiden i nat se ham udsende en meddelelse til befolkningen via iPhone-funktionen Facetime. 

»Erdogan ville normalt aldrig bruge Facetime, så det er ret ironisk, at han ender med at være afhængig af sociale medier for at mobilisere sine tilhængere. I 14 år har jeg ca. en gang om måneden besøgt Tyrkiet, og jeg har aldrig forestillet mig, at Erdogan ville ende med at appellere til sin befolkning via et socialt medie,« siger Deniz B. Serinci.

Han mener, at der er tre grunde til, at kuppet blev afværget.

»Dels kræver et vellykket militærkup, at hele militæret deltager. Ikke blot en fraktion, som det var tilfældet i Tyrkiet fredag aften. Dels skal man sørge for at få den stærkeste mand ud af spillet som det første, og det formåede militæret ikke at gøre. Dels skal man sørge for at have alle medier under kontrol. Præsidenten havde mulighed for at tale via Facetime og mobilisere sine støtter.«

Danske Anne Kølle er bosiddende i Istanbul og bosat nær Taksim-pladsen, hvor Istanbuls største uroligheder fandt sted. Hun forklarer, at hun og det selskab, hun var iblandt fredag aften, var bange og bekymrede over den voldsomme uro, der brød ud. Men det var ikke så voldsomt, at hun ikke kunne gå den korte afstand hjem alene omkring kl. halv to i nat.

På vejen så hun lokale bære store vandflasker hjem og hæve penge, hvis bankerne skulle vælge at lukke. Biler stod efterladte, udbrændte og ødelagte efter at være blevet tromlet ned af kampvogne. Men da det blev morgen, var uroen stort set væk i Istanbul.

Anne Kølle forklarer, at der blandt nogle kredse i storbyen, særligt blandt de veluddannede og blandt kritikerne af Erdogan, florerer forskellige konspirationsteorier om kupforsøget. En af de største handler om, at han selv - i større eller mindre grad - har haft en finger med i spillet i et forsøg på at udvise kontrol over landet efter terrorangrebet i Atatürk-lufthavnen og for at vise, at han er en god præsident, der fortjener at have magten frem for premiereministeren.

Præsident Recep Tayyip Erdogan kunne tidlig lørdag morgen meddele befolkningen, at regeringen havde kontrol over militæret i landet. Foto: Anadolu Agency

»Kupforsøget passer næsten for godt ind i Erdogans planer. Han har forsøgt at få ændret systemet i parlamentet, men det er ikke lykkedes. Derfor har der længe været spekulationer om, at han har lavet narrestreger for at vinde befolkningens respekt,« siger hun og giver et par eksempler på, hvad der særligt har givet anledning til konspirationerne:

»Han har været væk i seks dage, hvilket ellers aldrig sker. Han plejer altid at være synlig, men ingen har set ham, og nu sker det her. Han var på Facetime få timer efter, angrebene begyndte; et medie, han ellers selv er imod. Her opfordrede han folk til at gå på gaden på demokratisk vis, hvilket er ret uansvarligt, når der er et militærkup. Metro-linjerne blev holdt åbne, hvilket var meget belejligt, for så kunne han få alle sine støtter ud til lufthavnen, da han landede. Der har ikke været nogen reel kamp mellem militæret og referingsstyrkerne. Militærfolk har ladet sig anholde uden kamp. Civile er blevet dræbt særligt i Ankara, hvilket er forfærdeligt. Men under et kup ville man tro, at dødstallet var noget højere. Det virkede som et show med tanks og kampfly, der viste sig frem. På et tidspunkt føltes det som om, at han instruerede en film, som vi alle var en del af,« siger Anne Kølle.

Hvorvidt der er noget i spekulationerne, vil Deniz B. Serinci ikke udtale sig om. Der vil altid florere konspirationsteorier - særligt fra præsidentens kritikere, siger historikeren. 

»Men Tyrkiet er et land, hvor alt kan ske. I 1993 døde landets daværende præsident, Turgut Ozal, under tilsyneladende fredelige omstændigheder ved et hjerteanfald. 20 år senere fandt man - efter at have gravet ham op fra jorden - rottegift i hans krop, og det har givet anledning til spekulationer om, at han kunne være blevet bevidst forgiftet.

»I et land, hvor man er villig til at slå sin egen præsident ihjel, er det svært at sige, hvad der kommer til at ske.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.