*

International

EU-topchef advarer mod kun at satse på en aftale med Tyrkiet

Store knaster truer ambitiøs flygtningeaftale med Tyrkiet. Og selv hvis det lykkes, vil det langtfra løse problemet, advarer EU’s udenrigschef.

EU's udenrigsched Frederica Mogherini advarer om, aftalen med Tyrkiet blot risikerer at flytte flygtningestrømmen til andre ruter ind i Europa, eksempelvis via Bulgarien eller Rumænien. Foto: Virginia Mayo/AP

BRUXELLES — »For et år siden fokuserede vi på ruten over det centrale Middelhav. Om et år skal vi måske håndtere en helt anden rute. Vi kan ikke nøjes med at arbejde sammen med Tyrkiet,« siger Federica Mogherini.

Aftalens hovedelement er at sende alle flygtninge og migranter, der ankommer fra Tyrkiet til græske øer, tilbage til Tyrkiet.

Men som Mogherini advarer om, kan det tiltag blot flytte flygtningestrømmen til andre ruter ind i Europa, eksempelvis via Bulgarien eller Rumænien.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er enig i, at Tyrkiet-aftalen ikke vil være »altings endelige løsning«.

»Får man lukket den rute, vil der opstå nye ruter andre steder. Derfor vil indsatsen for at bremse tilstrømningen uanset hvad kræve en indsats på en bred front,« siger Lars Løkke Rasmussen.

I et udkast til aftalen, der blev lækket onsdag, lægger EU op til at forpligte Tyrkiet på at »forhindre nye flygtningeruter via sø og land«. Det er uvist, om Tyrkiet vil acceptere det.

Ud over risikoen for at skabe nye ruter er Tyrkietaftalen udfordret af en række juridiske, praktiske og politiske spørgsmål, herunder at aftalen ikke må bryde internationale konventioner.

Det forudsætter, at Grækenland bliver i stand til at registrere og gennemføre individuel asylsagsbehandling af hver eneste ankommende migrant eller flygtning.

Der skal også indrettes indhegnede lejre til flygtningene, mens de venter på at blive sendt retur til Tyrkiet. Desuden skal der vedtages ny lovgivning i både Grækenland og Tyrkiet, før aftalen kan få en effekt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her