*

International

Europa arbejder på at få Tyrkiet til at tage flygtninge tilbage

Flygtninge og migranter gør oprør mod lukket Balkan-rute og sætter EU under intenst tidspres for at redde den fælles flygtningepolitik.

Forud for et hasteindkaldt EU-topmøde med Tyrkiet på mandag er EU-præsident Donald Tusk på rundrejse til både Østrig, Balkan-landene, Grækenland og ikke mindst et nyt møde med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Parallelt forhandler højtstående diplomater fra EU, Tyskland og Holland med Tyrkiet, hvis rolle stadig ses som helt afgørende for at få trafikken under kontrol. Foto: Yasin Bulbul/AP

BRUXELLES — Med billeder af tåregas affyret mod desperate flygtninge ved den lukkede græsk-makedonske grænse som bagtæppe har EU’s topledere iværksat en intens indsats for at redde Europas fælles flygtningepolitik fra at fragmentere og kollapse.

Forud for et hasteindkaldt EU-topmøde med Tyrkiet på mandag er EU-præsident Donald Tusk på rundrejse til både Østrig, Balkan-landene, Grækenland og ikke mindst et nyt møde med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Parallelt forhandler højtstående diplomater fra EU, Tyskland og Holland med Tyrkiet, hvis rolle stadig ses som helt afgørende for at få trafikken under kontrol.

Omkring 25.000 flygtninge og migranter er allerede strandet i Grækenland, efter at Østrig og en række Balkan-lande for en uge siden strammede grænsekontrollen. Det ventes i dag helt ekstraordinært at få EU-Kommissionen til at godkende nødhjælp til EU-lande på op mod 700 mio. euro over de næste år – særligt for at undgå en humanitær krise i Grækenland.

Forhandlingerne med Tyrkiet fokuserer især på to områder. Dels er EU-lande parate til at tage et stort antal flygtninge direkte fra Tyrkiet, mod at den tyrkiske regering sætter hårdt ind for at dæmpe trafikken. Dels ønsker EU, at flygtninge og migranter, der tager turen over Det Ægæiske Hav til græske øer, kan sættes på en båd og sejles tilbage til Tyrkiet, så grundlaget for menneskesmuglernes forretning forsvinder.

»Forskellige muligheder bliver diskuteret, herunder om Tyrkiet vil tage alle tilbage, måske med undtagelse af syrere, til gengæld for et frivilligt kvoteprogram,« siger en EU-kilde med kendskab til forhandlingerne.

Grækenland har allerede en bilateral aftale med Tyrkiet om tilbagesendelse, som blot ikke bruges. Det blev senest fremhævet af Grækenlands migrationsminister på et møde mellem EU’s indenrigs- og migrationsministre i sidste uge i Bruxelles.

Nye tal fra Den Internationale Organisation for Migration (IOM) viser, at der i de første ni uger af 2016 er kommet næsten 130.000 flygtninge og migranter via ruter over Middelhavet – svarende til antallet i hele 2014.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rejs hjem, og byg dit land op
Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Debat: Opbakning til Jalving
Efter endnu en skarp og realitetsfunderet søndags-Jalving er det på tide at kalde indtrykket af masseindvandringen ved rette navn: en økologisk forstyrrelse af vort habitat/biotop.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Debat: Rejs hjem, og byg dit land op

Leif Høy,Horsens
I JP 12/12 (Indland) beklager Abdullah Alzein sig over, at der med de foreslåede stramninger af familiesammenføringsreglerne kan/vil gå op til fem år, før familien kan blive sammenført – i Danmark, forstås.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her