*

International

Han foretog en "utrolig flugt" fra Nordkorea - nu indrømmer han løgn

Shin Dong-hyuk udgav i 2012 bogen "Flugten fra Camp 14", men ikke alt i historien er den pure sandhed.

Nordkoreaneren Shin Dong-hyuk er hovedperson i bogen "Flugten fra Camp 14". Han er født og opvokset i en nordkoreansk koncentrationslejr og er formentlig den første fange, der har haft held til flygte. Foto: Mik Eskestad

"Bogen er en påmindelse om det barbari og djævelskab, der stadig trives på jorden. I Nordkorea sulter folk og lever under brutale forhold, mens Sydkorea er et økonomisk vidunder."

Sådan skrev Jyllands-Posten i 2012 i sin seks-stjernede anmeldelse af bogen Flugten fra Camp 14 – Én mands utrolige rejse fra Nordkorea til friheden i Vesten. En bog, som beskrev den nu 32-årige Sinh Dong-hyuks liv i Nordkorea og følgende flugt fra landet, som han foretog i 2005.

Men visse ting, som er beskrevet i den brutale historie - eksempelvis tidspunkter og steder - stemmer ikke overens med virkeligheden.

Det siger journalisten Blaine Harden, som i 2008 var den første, der skrev historien i Washington Post og senere skrev bogen om Shin Dong-hyuks bemærkelsesværdige liv.

Shin Dong-hyuk har nu indrømmet over for journalisten, at passager i bogen ikke er korrekte.

Bl.a. overværede han ifølge den nye forklaring sin mor og bror blive henrettet i en anden fangelejr, "Camp 18", efter at Sinh Dong-hyuk selv havde sladret til myndighederne om sin families flugtplaner. I bogen står der, at det skete i lejr 14.

Også den tortur, Shin Dong-hyuk blev udsat for, afviger fra hans oprindelige historie. I bogen skriver han, at han var 13, da han blev mistænkt for at ville flygte sammen med sin mor og sin bror, og at han blev tortureret på grund af disse planer. Imidlertid siger den flygtede fange nu, at han blev tortureret som 20-årig, fordi han én gang tidligere formåede at flygte fra Nordkorea.

Shin fortalte sin oprindelige historie både i "Flugten fra Camp 14" samt til FN's Flygtningehøjkommissariat. Shin Dong-hyuk har nu angret, at han ikke fortalte hele sandheden og skriver på sin Facebook-side, at han er "meget ked af det", men at han ikke længere ønsker at hemmeligholde detaljer.

"Disse er mine sidste ord, og dette vil sandsynligvis blive mit sidste opslag," slutter han af.

Også til Blaine Harden har Shin Dong-hyuk undskyldt for "alt dette rod", og han har forklaret, hvorfor han indtil nu har valgt at tie med detaljerne.

"Da jeg sagde ja til at dele mine oplevelser i bogen, var det for smertefuldt at tænke på nogle af de ting, der skete. Så jeg indgik et mentalt kompromis med mig selv. Jeg ændrede nogle detaljer, som jeg tænkte ikke ville være af betydning. Jeg ville ikke fortælle præcis hvad der skete, fordi jeg ikke ville genopleve de smertefulde episoder," siger Sinh Dong-hyuk ifølge Blaine Harden som forklaring på sin ændrede historie.

"De tvang hende til at drukne sin baby"

Blaine Harden begyndte at stille Sinh Dong-hyuk nye spørgsmål om hans historie, efter at han havde fundet ud af, at den flygtede nordkoreaner havde fortalt familie og venner en anden version af historien, end den han fortalte efter sin flugt.

"Flugten fra Camp 14" blev i 2012 en international bestseller og blev oversat til 27 sprog. I bogen beskrives både forholdene i en nordkoreansk arbejdslejr og elendigheden i hele landet, som Sinh efter flugten fra lejren strejfede omkring i på jagt efter grænsen til Kina.

I bogen kan man læse om et land i total opløsning med omstrejfende, sultende flokke, der stjal, hvad de kunne for at undgå sultedøden. Shin overlevede kun på flugten ved at stjæle ris.

Nordkorea er berygtet for at være et ekstremt lukket land, og det kan derfor være så godt som umuligt at få verificeret historier derfra, men menneskerettighedsorganisationer har i vid udstrækning godtaget Shin Dong-hyuks historie.

Shin Dong-hyuk er anset for at være den eneste person nogensinde, som har formået at flygte fra en nordkoreansk lejr.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her