Eksperter advarer: De fleste af verdens befolkninger er tilsyneladende ringe beskyttet mod omikronsmitte

De fleste af verdens vacciner beskytter mod alvorlig sygdom forårsaget af omikron. Men kun Pfizer og Moderna kan stoppe smitten, viser nye forskningsresultater.

Artiklens øverste billede
Ifølge forskere er det kun vaccinerne fra Pfizer og Moderna - især efter et boosterstik - der er effektive i forhold til at stoppe omikron-infektioner. Foto: John Thys/AFP

Mens vi i Europa og USA er gunstigt stillet i forhold til den fremherskende omikron-variant på grund af effektive vacciner og høj vaccinetilslutning, så er situationen langt mere alvorlig for milliarder af mennesker i andre lande. Og ikke nok med at alle disse mennesker er dårligt beskyttet af lokale vacciner - mange kommende coronasyge vil give grobund for udviklingen af nye virusvarianter. Det skriver New York Times.

Problemet er ikke alvorlige sygdomstilfælde med omikron - det kan verdens vacciner godt beskytte imod. Men ifølge forskere er det kun vaccinerne fra Pfizer og Moderna - især efter et boosterstik - der er effektive i forhold til at stoppe omikron-infektioner i at spredes. De andre vacciner som AstraZeneca, Johnson & Johnson og vaccinerne udviklet i Kina (Sinopharm og Sinovac) og Rusland (Sputnik) har næsten ingen effekt på denne variant, viser tidlige men entydige forskningsresultater. Og da de fleste lande i verden anvender de sidstnævnte vacciner, kan det få en meget stor indflydelse på epidemiens vækst globalt.

»Mængden af infektioner har potentiale til at vælte sundhedssystemer over hele verden. Hvis det sker - hvordan ser verden så ud,« spørger J. Stephen Morrison, direktør for Global Health Policy Center ved Center for International and Strategic Studies i Washington, USA.

Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, er enig i, at vacciner som de kinesiske giver en ringere beskyttelse.

»Sinopharm og Sinovac er mindre effektive end de vestlige på grund af den anvendte teknologi. Her dyrkes virus, hvorefter den gøres inaktiv - en proces, der i øvrigt begrænser produktionen og er vanskelig at skalere op,« påpeger Eskild Petersen.

Ifølge New York Times vil forskellen på landes forskellige muligheder for at bekæmpe pandemien blive yderligere forstørret. Ikke mindst fordi mange udviklingslande i forvejen slås med mange andre sundhedsrelaterede problemer.

Konklusionerne bygger lige nu på laboratorieeksperimenter. Men resultaterne af forskningen er slående og entydige. Vaccinerne fra Pfizer og Moderna bygger begge på den nye mRNA-teknologi. Alle andre vacciner er konstrueret ud fra ældre principper, der handler om at trigge immunforsvaret hos mennesker.

De kinesisk-producerede vacciner Sinopharm og Sinovac giver ifølge forskerne således næsten ingen beskyttelse mod smitte med omikronvarianten. Og det kan vise sig at blive et problem, da næsten halvdelen af de vacciner, der er givet verden over, er af disse typer. Udover Kina drejer det sig om lav- og mellemindkomstlande som Mexico og Brasilien.

I et land som Indien er næsten 9 ud af 10 vaccineret med Covishield, der er et andet navn for den britiskudviklede AstraZeneca-vaccine. De foreløbige studier viser bl.a., at denne vaccine ingen effekt har på omikron efter et halvt år. Den britiske mindre effektive vaccine er også meget anvendt i lande i Afrika - udover den russiske vaccine Sputnik, der også viser tegn på ringe beskyttelse mod at blive smittet med omikron.

»Der er ingen tvivl om, at omikron kommer til at ramme et land som Indien som en flodbølge,« vurderer Seth Berkley, øverste ansvarlige for den globale vaccinealliance Gavi.

Hertil kommer Kinas 1,4 milliarder mennesker. På grund af myndighedernes konsekvente politik om at lukke alt ned omkring coronasmittede har kun et meget lille fåtal været i kontakt med virussen. For eksempel har kun syv procent i byen Wuhan, hvor mange mener, at pandemien opstod, været smittet.

Og så er der hele spørgsmålet om sygeligheden. Hvor der har været en udbredt lettelse over, at omikronvarianten tilsyneladende ikke giver alvorlige sygdomstilfælde i større grad, så kan det fænomen give en falsk tryghed.

»Folk er nødt til at forstå, at hvis en coronavariant er meget smitsom, så vil sundhedssystemer blive meget belastede alene på grund af antallet af sygdomstilfælde,« påpeger Mario Rosemblatt, professor i immunologi ved University of Chile.

Tolbert Nyenswah, seniorforsker ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore, USA, mener, at hele problematikken omkring de forestående smitterisici skyldes de rige lande i Vesten, der ikke har formået at dele de virkningsfulde vacciner med lav- og mellemindkomstlande.

»Resultatet er, at nye coronavarianter vil opstå og forlænge pandemien,« konkluderer Tolbert Nyenswah.

I Danmark har Statens Serum Institut regnet på sikkerheden ved Pfizer- og Moderna-vaccinerne. Konklusionen blev, at blandt dem, der for nylig havde gennemgået et primært vaccinationsforløb, var den estimerede beskyttelse mod infektion med omikronvarianten 55,2 pct. for Pfizer-BioNTech-vaccinen og 36,7 pct. for Moderna-vaccinen sammenlignet med uvaccinerede personer. Men med hurtig aftagende effekt i løbet af fem måneder. Revaccination øger effekten af vaccinerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen