USA er ude af Afghanistan - sådan forløb det
USA trak natten mellem mandag og tirsdag sine sidste tropper ud af Afghanistan og afsluttede dermed den længste krig i den amerikanske historie.

Natten mellem mandag og tirsdag trådte den sidste amerikanske soldat, generalmajoren Chris Donahue fra den 82. luftbårne division, ombord på et C-17 transportfly i lufthavnen i Kabul. Flyet lettede, og ét minut før midnat lokal tid sendte Donahue en besked til sine tropper:
»Godt arbejde, jeg er stolt af jer alle,« skrev han ifølge avisen The Guardian.
Dermed var USA’s tilbagetrækning af landets soldater i Afghanistan slut.
Siden den 15. august er 123.000 mennesker blevet evakueret fra Afghanistan, herunder 6.000 amerikanske statsborgere. Det oplyste USA’s udenrigsminister Anthony Blinken ifølge BBC, kort tid efter at USA havde annonceret afslutningen på sin 20 år lange militære tilstedeværelse i Afghanistan.

I Washington fortalte general Kenneth F. McKenzie på et pressemøde, at det ikke lykkedes at få alle amerikanere med de sidste fly ud.
»Der er meget hjertesorg forbundet med denne afgang. Vi fik ikke alle ud, som vi gerne ville have ud. Men jeg tror, at hvis vi var blevet yderligere 10 dage, havde vi alligevel ikke fået alle ud,« sagde han ifølge Reuters.
Anthony Blinken sagde ifølge nyhedsbureauet, at det drejer sig om mellem 100 og 200 amerikanere, der gerne ville forlade Afghanistan, men som det ikke lykkedes at få ud af landet mandag. Præsident Joe Biden udtalte om de efterladte, at han vil holde Taliban op på deres løfte om at tillade sikker passage for dem, der ønsker at forlade landet.
Kenneth F. McKenzie takkede desuden alle de soldater og civile, der har tjent USA i Afghanistan.
»Jeg vil gerne understrege min personlige taknemmelighed til de mere end 800.000 ansatte og 25.000 civile, der har tjent i Afghanistan. Især familier, hvis elskede er døde eller blev såret. Jeres indsats, og jeres kammeraters og familiemedlemmers indsats, vil aldrig blive glemt,« sagde han.
Ifølge nyhedsbureauet AP, der rapporterer fra Kabul, så Taliban-krigere til, mens det sidste amerikanske fly forlod lufthavnen i Kabul. De hævede deres våben og affyrede skudsalver mod himlen for at fejre generobringen af magten i Afghanistan.
»Jeg kan ikke udtrykke min glæde. Vores 20 år med ofre er slut,« sagde en Taliban-kriger ved navn Hemad Sherzad ifølge AP, mens flyet lettede.
Med den sidste amerikanske soldat ude af landet, erklærede talsmanden for Taliban Qari Yusuf ifølge Al Jazeera kort tid senere »fuldkommen uafhængighed« for Afghanistan.
Ifølge The Guardian er det samlede dødstal for den vestlige koalition under krigen i Afghanistan højere end 3.500, mens flere end 47.000 afghanske civile led samme skæbne.
AP skriver, at USA med tilbagetrækningen af de sidste soldater nu har afsluttet den længste krig i landets historie. I løbet af de 20 år, USA har været militært til stede i landet, har flere end 2.400 amerikanere mistet livet i krigen.
Amerikanernes sidste tid i Afghanistan var også langt fra udramatisk. Mens de amerikanske tropper arbejdede på at få de sidste mennesker og materielle ombord på transportflyene, måtte soldaterne holde øje med trusler, og mindst to gange blev lufthavnen angrebet af Islamisk Stats gruppering i Afghanistan, skriver nyhedsbureauet.
Se billedet: Han er den sidste amerikanske soldat i Afghanistan, og her forlader han landet

Lufthavnen i Kabul havde været det eneste tilbageværende område under amerikansk kontrol, og Taliban-krigere var hurtige til at indtage lufthavnens område, da de sidste amerikanske fly havde forladt den.
Tirsdag formiddag holdt Taliban et pressemøde i lufthavnen, hvor de kaldte USA’s exit i kølvandet på Talibans magtovertagelse i Afghanistan »en lærestreg«.

»Det er også en lærestreg for verden,« sagde Zabihullah Mujahid, der er talsmand for den islamistiske bevægelse på pressemødet ifølge Ritzau.
På den amerikanske Kabul-ambassades hjemmeside kan det læses, at den per 31. august har indstillet sine aktiviteter. Nu vil den hjælpe amerikanske statsborgere og familier fra Doha i Qatar.