- Opdateret 30/03/2020 kl. 14:26
På dette krydstogtskib blev hver femte smittet - 17 dage efter det blev tømt, fandt man stadig spor af coronavirus
Forskere har samlet ny viden om coronavirussen fra krydstogtskibet Diamond Princess, hvor hver femte om bord blev smittet.
20. januar stævnede krydstogtskibet Diamond Princess ud fra havnen i Yokohama, Japan.
De 3.700 passagerer og besætningsmedlemmer om bord var stillet et krydstogt som så mange andre i udsigt. Men da skibet to uger senere atter lagde til havn i Yokohama, var det tydeligt, at opholdet ville blive husket som alt andet end normalt.
Og da var mareridtet blot lige begyndt.
Coronavirussen var på skibet, og havde spredt sig med al hast. 5. februar blev skibets passagerer sat i karantæne i deres kahytter. Da de sidste passagerer forlod skibet igen 24. februar, var hver femte ombord testet positiv for virussen. Ni døde.
Både under og efter forløbet har eksperter og forskere gransket udbruddet på Diamond Princess nøje. Det lukkede miljø på krydstogtskibet kombineret med omfattende test har været en unik chance for at blive klogere på den nye virus.
En rapport fra amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som blev udgivet i denne uge, har samlet en del af den nye viden sammen. En af konklusionerne er, at virussen i meget høj grad blev båret og højst sandsynligt også spredt af mennesker, der slet ikke udviste symptomer.
Af de i alt 712 passagerer og besætningsmedlemmer, der blev testet positiv, var de 331 af dem således uden symptomer på testtidspunktet.
En anden væsentlig opdagelse blev gjort lang tid efter, at skibet var blevet rømmet.
CDC citerer således Takuya Yamagishi fra det japanske institut for infektionssygdomme for et opsigtvækkende fund: At man op til 17 dage efter, at kahytterne var blevet forladt, endnu fandt spor af coronavirussen på forskellige overflader i kahytter tilhørende smittede både med og uden symptomer.
Rapporten fra CDC understreger, at man ikke med garanti har kunnet udlede, at der er sket smitte via kontaminerede overflader. Men CDC anbefaler yderligere undersøgelse af fænomenet.
Jyllands-Posten har også talt med Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, som fortæller, at de spor af virus, man fandt efter 17 dage, ikke kan have været smitsomme:
»På skibet er der fundet spor af virus, men det er ikke det samme som infektiøse partikler. Der er ikke tale om intakte viruspartikler, der kan trænge ind i en celle. Spor af virus smitter ikke.«
Diamond Princess blev blot det første af mange krydstogtskibe, der har været ramt af virussen, og der er fortsat skibe rundt om i verden, der kæmper med at få lov at komme i havn med smittede passagerer.
Det er ikke længere anbefalet at tage på krydstogt, mens pandemien hærger.
I en artikel fra TV 2, som går helt i dybden med smittespredningen, karantænen og læringer fra Diamond Princess, fremgår det dog, at Diamond Princess' ejere lige nu er ved at gøre skibet klar til et nyt krydstogt.
Dette er sat til at begynde 16. maj.