Annonce
International

Medier: USA vil trække sig fra FN's menneskerettighedsråd

Efter uenigheder mellem UNHRC og USA vil USA trække sig fra rådet, skriver medie og nyhedsbureau.

Migrantbørn, der er blevet fjernet fra deres forældre, går mellem telte i en lejr nær den mexicanske grænse. Foto: Mike Blake/AP

USA vil tirsdag forlade FN's Menneskerettighedsråd, UNHRC, skriver nyhedsbureauet Reuters samt erhvervsmediet Bloomberg.

Reuters citerer en unavngiven kilde, der har krævet anonymitet, fordi vedkommende ikke havde tilladelse til at dele nyheden. Bloomberg citerer to unavngivne kilder "med kendskab til sagen".

Ifølge Bloomberg vil USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, og FN-ambassadør, Nikki Haley, offentliggøre beslutningen klokken 23 dansk tid.

Rådet består af 47 medlemmer, der vælges af FN's Generalforsamling for tre år ad gangen. Der tildeles et specifikt antal pladser i rådet til hver verdensdel.

Kun ét EU-land er på listen: Her er landene, som tager imod flest flygtninge

USA er for tiden et af de 47 valgte medlemmer.

Da rådet blev oprettet i 2006, var USA's daværende FN-ambassadør, John Bolton, modstander af rådet, og USA valgte ikke at træde ind i rådet. Siden da er John Bolton blev sikkerhedsrådgiver for USA's præsident, Donald Trump.

En af USA's anker er, at rådet har en politisk slagside og er urimeligt kritisk over for Israel. Særligt rådets sammensætning taget i betragtning. I rådet sidder eksempelvis Kina, Qatar, Venezuela, DRCongo, Egypten og Saudi-Arabien.

Derfor var det ifølge Bloomberg ventet, at USA ville trække sig.

Ifølge Reuters truede FN-ambassadør Nikki Haley sidste år med at trække USA ud af rådet, hvis ikke det blev reformeret og mindre systematisk kritiserede Israel.

FN ser fremskridt i forhandlinger om Syriens fremtid

Et af USA's eksempler på, at rådet har en urimelig hård tilgang til Israel, er, at Israel er det eneste land, der diskuteres på hvert rådsmøde.

Mandag var der kritik den anden vej, da rådet var efter USA's regering for dens håndtering af de familier, der krydser USA's grænse for at få illegalt ophold. Helt specifikt kritiserede rådet, at børn og forældre adskilles, hvilket rådet kaldte "samvittighedsløst".

Ifølge Reuters er det aldrig før sket, at et medlem frivilligt har forladt rådet. Tidligere er Libyen blevet smidt ud. Det står ifølge Reuters ikke klart, om USA forbliver som observatør i rådet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her