International

Svindel med 38 millioner nødhjælpskroner i Røde Kors: Anders Ladekarl »skammer« sig

Pengene skulle have været brugt i Vestafrika i kampen mod ebola.

Særligt de vestafrikanske lande Sierra Leone og Guinea har været hårdt ramt af den dødelige sygdom ebola, men ikke alle nødhjælpspengene fra Røde Kors er gået til behandling. Arkivfoto: AP

Mindst 6 millioner amerikanske dollars svarende til ca. 38 millioner danske kroner, der skulle have været brugt på nødhjælp i Røde Kors, er blevet svindlet væk af ansatte, bankmænd og frivillige hjælpere i en række vestafrikanske lande.

Det har Det Internationale Røde Kors Forbund (IFRC) selv oplyst i en stor undersøgelse, som flere internationale medier skriver om.

I Sierre Leone er der forsvundet et beløb, som svarer til 14 millioner kroner, i Liberia er der svindlet for mindst 17 millioner kroner og i Guinea har man et hul i budgettet på ca. 7 millioner kroner, som ikke kan forklares.

Den danske generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, er »skuffet« og »flov« over svindelnummeret.

»Jeg er ærgerlig over det, og jeg skammer mig over, at nogen kan finde på at svindle med penge, som ellers skulle have været brugt til nødlidende mennesker,« fortæller Anders Ladekarl til Jyllands-Posten søndag formiddag.

Svindlen består blandt andet af et helt banksystem i Sierra Leone, hvor bankmedarbejdere har taget for høje kurser i vekselgebyrer. I Liberia er en del penge forsvundet via ekstravagante betalinger for nødhjælpsudstyr, mens der i Guinea er blevet svindlet med betalinger til toldpersonalet ved grænsen.

Danskerne gav en million mindre til Røde Kors i år

»Der er tale om svindel, som kunne være foregået hvor som helst i verden, fordi nogle mennesker har rottet sig sammen om at svindle. Desværre,« lyder det fra Anders Ladekarl.

Omfanget af svindel med Røde Kors-midler i Vestafrika blev kortlagt i forbindelse med en international undersøgelse, som Røde Kors selv står bag. Her har man undersøgt effekten og håndteringen af støttemidler under ebola-epidemien i de pågældende lande fra år 2014-16, hvor 11.000 personer mistede livet.

Og i undersøgelsen kom det altså frem, at der er blevet svindlet med flere millioner nødhjælpskroner.

I et opslag på Facebook lørdag aften skrev generalsekretæren, at der ikke var danske nødhjælpskroner involveret i svindelnummeret:

»Jeg er glad for, vi selv har afsløret det, og at de ansvarlige stilles til ansvar. Der er ikke involveret danske penge, men alligevel vil jeg gerne undskylde,« lød det blandt andet.

Du skriver på Facebook, at I er sikre på, at der ikke er nogen danske nødhjælpskroner involveret. Hvordan er I sikre på det?

»Fordi vi selv har implementeret vores programmer. Vores penge er ikke røget igennem det internationale system, hvor der er blevet svindlet. Vi har selv finansieret, og kontrollerer selv vores projekter. Og de kontroller, vi har lavet, har ikke afsløret noget misbrug,« lyder det fra Anders Ladekarl.

Debat: Sierra Leone er tynget af korruption

Det internationale Røde Kors vil – for at sikre, at det her ikke sker igen – skærpe kontrollen ved blandt andet at sende flere inspektører afsted til de pågældende områder. Er det nok – eller hvad burde man gøre for at undgå svindel?

»Jeg tror aldrig, man vil kunne komme med nogle 100 pct. garanti for, at det her ikke sker igen, selvom man strammer inspektionen. Hver gang, vi bliver snydt, så bliver vi jo klogere. Nu har vi noget mere viden om, hvor vi skal kigge efter svindel. Jeg havde ikke troet, at et banksystem kunne være involveret i at snyde os. Men det var måske for naivt,« siger han.

»At garantere, at det aldrig vil ske igen, det ville være både naivt og dumt af mig at gøre,« fortæller Anders Ladekarl.

Røde Kors oplyser i den officielle udtalelse for undersøgelsen, at der nu er påbegyndt et samarbejde med Sierra Leones antikorruptionskommission, hvor der bliver indledt en efterforskning med henblik på at stille svindlerne og involverede personer til ansvar gennem en retssag.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her