Indland

Affaldsdirektør fik fratrædelsesbonus fire gange i træk

Den tidligere direktør i det kommunaltejede affaldsselskab Vestforbrænding har flere gange fået udbetalt store fratrædelsesgodtgørelser, selvom han hver gang er fortsat i sit job. Et eksempel på et misforstået system, mener eksperter.

Ivar Green-Paulsen fik fratrædelsespenge fire gange fra Vestforbrænding. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

I årevis har Danmarks største kommunaltejede affaldsselskab, Vestforbrænding, udbetalt hundredetusindvis af kroner i fratrædelsesbeløb til selskabets nu tidligere direktør, Ivar Green-Paulsen, selvom direktøren hver gang er fortsat i den samme chefstilling.

Det viser en række dokumenter, som Jyllands-Posten og DR har fået aktindsigt i.

Da den tidligere direktør gik på pension i foråret 2015 fik han udbetalt en fratrædelsesgodtgørelse på 1,3 mio. kr. Men det var langt fra den første gang, at affaldsselskabet betalte store fratrædelsesbeløb til direktøren.

Tre gange forinden har Ivar Green-Paulsen fået udbetalt fratrædelsespenge af Vestforbrænding uden at fratræde.

I stedet har direktøren indgået nye ansættelseskontrakter med affaldsselskabet uden at stillingen har været slået op i offentlige stillingsopslag, hvor andre kandidater kunne have søgt direktørjobbet.

Ifølge Roger Buch, kommunalforsker og forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er det usædvanligt, at en direktør i en offentlig forvaltning får udbetalt fratrædelsesbeløb fire gange uden at fratræde.

»Det er hvert faldt en af de chefer herhjemme, som flest gange har fået fratrædelsesgodtgørelser. Det er der ingen tvivl om. Det viser en måde at agere på, som er i modstrid med den opfattelse af reglerne, som man har i dag,« siger Roger Buch.

De får millioner i fratrædelse: Men kommunale direktører fortsætter i jobbet

I alt har Ivar Green-Paulsen fået udbetalt ca. 3 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelser af Vestforbrænding, selvom det først var i 2015, at han fratrådte sin stilling.

Den fjerde og sidste godtgørelse inkluderede også en fratrædelsesgodtgørelse fra direktørens tidligere kontrakt, der blev indgået i 2011.

Ivar Green-Paulsen har ikke ønsket at kommentere oplysningerne, men siger, at hans aftaler altid har været indgået i samarbejde med bestyrelsen og Kommunernes Landsforening, KL.

Den tidligere direktør blev oprindeligt ansat på en såkaldt åremålsansættelse i 1999, der er en tidsbegrænset kontrakt. Tre år senere blev åremålsansættelsen forlænget med fem år, inden den blev skiftet ud med en kontraktansættelse.

I flere tilfælde er kontrakterne indgået mere end et år i forvejen med tilsagn om nye fratrædelsesgodtgørelser ved kontrakternes udløb.

Professor Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder det »misbrug af åremålsinstituttet«, da grundtanken med de tidsbegrænsede åremålsansættelser ifølge professoren var at skifte ud i topledelsen.

»Man ødelægger så at sige arbejdsmarkedet på den måde, fordi man ikke får den fleksibilitet og udskiftning, som skal til. Og så er der altså det, at det er skatteborgerne, som betaler det her gilde, som er privat berigelse,« siger professoren.

Den nuværende formand for Vestforbrændings bestyrelse, borgmester i Furesø Kommune, Ole Bondo Christensen (S), har ikke ønsket at svare på spørgsmål om den tidligere direktørs favorable kontrakter.

I stedet oplyser Ole Bondo Christensen i en mail, at bestyrelsen de seneste år »har arbejdet målrettet på at sikre ansvarlighed« i selskabets udgifter.

»De forhold, der har været oppe og vende vedr. den tidligere direktørs ansættelsesforhold og afholdelse af udgifter i Vestforbrænding er der således for længst gjort op med,« skriver borgmesteren, som har været medlem af selskabets bestyrelse siden 2010.

Det er ikke den første gang, at Vestforbrænding bliver kritiseret for selskabets forvaltning.

Som tidligere beskrevet i Jyllands-Posten har en lang række bilag vist, at affaldsselskabet i årevis bl.a. har brugt penge på udlandsrejser med deltagelse af ægtefæller og med begrænset fagligt indhold, seks bestyrelsesfester til mere end en halv mio. kr. og indkøb af mere end 2.000 flasker rødvin.

Selskabet har hovedkontor i Glostrup og er ejet af 19 hovedstadskommuner, der hver er repræsenteret i bestyrelsen, som bl.a. består af tolv borgmestrer og tre viceborgmestrer.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Test: Din robotven gør, hvad der bliver sagt
Du kan få Ubtech Alpha Pro til at agere præcis, som du ønsker, ved at programmere den menneskelige robot med din computer eller smartphone. 
Se flere
Test: Din robotven gør, hvad der bliver sagt
Du kan få Ubtech Alpha Pro til at agere præcis, som du ønsker, ved at programmere den menneskelige robot med din computer eller smartphone. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her