Indland

Justitsminister vil ramme fodboldbøller på pengepungen

Fodboldbøller skal gøres kollektivt erstatningsansvarlige for hærværk under fodboldkampe, mener Søren Pape.

Respektpakken har til formål at beskytte personer i offentlig tjeneste - og et af redskaberne i lovpakken er et kollektivt erstatningsansvar. Foto: Jens Dresling

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er parat til at gøre fodboldbøller kollektivt erstatningsansvarlige for hærværk begået i forbindelse med fodboldkampe.

Det kom frem torsdag i et åbent samråd i Folketingets Retsudvalg.

Udgangspunktet for samrådet var superligakampen mellem Brøndby og FC København i august, hvor maskerede FCK-tilhængere angreb politiet og begik hærværk på Brøndby Stadion.

Søren Pape Poulsen forklarer, at politiet i øjeblikket undersøger, om sidste års såkaldte Respektpakke kan tages i brug.

Pape varsler håndfast udspil mod unge kriminelle

Respektpakken har til formål at beskytte personer i offentlig tjeneste - og et af redskaberne i lovpakken er et kollektivt erstatningsansvar.

- Hvis betingelserne er opfyldt, så vil vi knalde igennem. Politiet kigger på, om man kan bruge Respektpakken, og hvis man kan det, så vil den selvfølgelig blive brugt, siger justitsministeren.

Hvis det viser sig, at fodboldbøllerne ikke kan gøres kollektivt erstatningsansvarlige med udgangspunkt i Respektpakken, er Søren Pape Poulsen parat til at se på lovgivningen.

- Jeg har ingen interesse i at forvare dem. Vi skal knalde til dem, men vi skal gøre det rigtigt.

- Hvis der er brug for stramninger, så drøfter jeg gerne det, siger han.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen (S), har samme holdning og vil sikre, at fodboldbøller får et kollektivt erstatningsansvar.

- Kampen mellem Brøndby og FCK er en god testcase på, om man kan bruge den lovgivning, der er. Kan man ikke det i det her tilfælde, der er så grotesk, så kalder det på ny lovgivning, siger Bramsen.

Hun mener også, at voldelige fans og fodboldklubber skal være med til at betale regningen for de stigende politiressourcer, der afsættes til danske fodboldkampe.

Så vidt vil Søren Pape Poulsen dog ikke gå.

- Det er efter min mening en glidebane. Hvad er det næste? Der er også ballede i nattelivet, og så må vi også sende en regning til værtshusejere, eller til Danmark Rundt (cykelløb, red.), når de bruger politiet.

- Vi skal passe på, at vi ikke få et halvprivatiseret politi, siger justitsministeren.

I øjeblikket kan myndighederne maksimalt udstede toårige karantæner til fodboldbøller, mens de enkelte klubber kan gå hårdere til værks og forbyde fans at komme på deres stadion på livstid.

27 mænd sigtet for vold og uroligheder ved fodboldkamp

Klubberne har dog ikke lov til at udveksle oplysninger med hinanden, men det vil justitsministeren gerne åbne op for.

Han er også villig til at se på, om myndighederne kan skride ind med længere karantæner end to år som i dag.

- Lad os diskutere, hvor niveauet skal være. Det er jeg med på, siger Pape Poulsen.

Flere politikere på Christiansborg er samtidig usikre på, om fodboldklubberne er dygtige nok til at udpege de karantæneramte fodboldbøller og hindre dem i at komme ind på stadion.

Trine Bramsen frygter, at for mange fodboldbøller slipper ind til kampene.

- Selv om vi giver karantæner, så er det svært for billetvagterne at genkende dem, der måtte have en karantæne. Der er behov for at følge op på, om vi har det rigtige system og den rette teknologi.

- Det kunne være, at man kunne bruge øjenskannere eller fingeraftryk. Det kunne være interessant at få politiets bud på. Det kunne måske også være ressourcebesparende, siger hun.

Justitsminister Søren Pape Poulsen oplyser torsdag, at politiet foreløbig har 59 sigtelser mod 29 personer i forbindelse med fodboldkampen 6. august på Brøndby Stadion. Flere sigtelser er på vej.

25 politibetjente kom til skade i forbindelse med urolighederne i Brøndby.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her