Indland

Københavns Universitet fratager Milena Penkowa hendes doktorgrad

Københavns Universitet fratager Milena Penkowa hendes doktorgrad på grund af dokumentfalsk med hendes afhandling.

Arkivfoto: Torben Stroyer

Den tidligere eliteforsker og læge Milena Penkowa kan ikke længere kalde sig doktor. Københavns Universitet har besluttet at tage hendes doktorgrad fra hende.

Det skyldes, at Københavns Universitet aldrig ville have behandlet doktordisputatsen fra 2004, hvis Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet dengang havde vidst, at Penkowa havde forfalsket dokumenter i sin første disputats fra 2003.

Hun trak senere afhandlingen tilbage.

Efter heftigt stormvejr: Penkowas første videnskabelige artikel bliver undersøgt

Alle medlemmer af Akademisk Råd er enige om beslutningen, oplyser Københavns Universitet tirsdag.

Jasper Steen Winkel, vicedirektør på universitetet, kalder det "helt usædvanligt og ekstraordinært", at en forsker mister sin doktorgrad.

- Penkowa-sagen er på alle måder en usædvanlig sag. Universitetet har sagt fra starten, at vi ville følge sagen helt til dørs og vende hver en sten. Det er vi ved at have gjort nu syv-otte år senere, så jeg mener bestemt, at vi har været grundige i vores arbejde, siger han.

Milena Penkowa undgår tur i Højesteret i rottesag

Sagen begyndte, efter at Milena Penkowa i 2003 afleverede en disputats, som indeholdt data om rotteforsøg, hun ikke havde gennemført.

Hun trak den tilbage, men i 2016 sagde Østre Landsret, at hun havde begået dokumentfalsk. Da forholdet var forældet, blev hun ikke straffet.

Milena Penkowa indleverede en ny disputats i 2004, som ikke indeholdt data om rotteforsøg. Det var denne afhandling, som Københavns Universitet tildelte hende en doktorgrad for, og som de nu tager tilbage.

- Vi vurderer, at der er manipuleret forskningsdata tilbage i 2003. Hvis fakultetet havde været klar over det på det tidspunkt, havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en doktorafhandling. Det er det, vi tager konsekvensen af nu, siger Jasper Steen Winkel.

Milena Penkowa vil anlægge sag mod Københavns Universitet

Det er drastisk at fratage en doktorgrad, og vicedirektøren har ikke oplevet det tidligere.

- Jeg erindrer ikke, at det nogensinde er sket før, at man har frataget en doktorgrad, siger han.

Ifølge Jasper Steen Winkel kan Milena Penkowa ikke appellere afgørelsen fra Akademisk Råd. Hun kan anlægge et civilt søgsmål mod Københavns Universitet, hvis hun ønsker det.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her