*

Indland

Minister vil give omdiskuteret jagtform comeback i Danmark

Esben lunde Larsen (V) vil åbne for rovfuglejagt og buejagt på større kronvildt.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Danske jægere skal fremover kunne tage rovfugle til hjælp, når de skal nedlægge byttet, og i øvrigt have mulighed for at bytte geværet ud med en bue.

I hvert fald hvis det står til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som vil bringe to af verdens ældste jagtformer tilbage i Danmark. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeren foreslår i et udkast til ændring af jagt- og vildtforvaltningsloven, der netop er sendt i høring, at det skal være muligt at jage større vildt som kronvildt og dåvildt med bue som en forsøgsordning over fire år. I dag er det kun tilladt at jage mindre dyr som harer og råvildt med bue.

I samme ombæring lægger ministeren op til at introducere falkejagt og jagt med andre rovfugle i Danmark - en jagtform, der ellers har været forbudt siden 1967.

Jagten går ind på unge krondyr: Nye jagttider skal redde markerne og sikre »attraktive trofæer«

Falkejagt er bandlyst i andre nordiske lande, mens eksempelvis Tyskland og England tillader jagtformen. Miljøministeren møder opbakning fra Dansk Folkeparti til at ændre reglerne.

»Jagt med rovfugle er en ældgammel jagtform på naturens præmisser, hvor man udnytter rovfuglenes fænomenale jagtegenskaber og falkonerens omhyggelige træning af dem. Falkejagt er en krævende og elegant jagtform, og Dansk Folkeparti har længe kæmpet for, at det fremover igen skal være muligt at praktisere falkejagt i Danmark. Derfor er jeg glad for, at der kommer en permanent ændring af loven, så det bliver muligt,« siger Pia Adelsteen, miljøordfører for Dansk Folkeparti.

Man vil også se på, om rovfugle kan trænes til at jage måger og råger, så større kolonier kan skræmmes væk fra de områder, hvor de er til gene for mennesker. Rovfugleejerne skal kunne fremlægge dokumentation for, at hver enkelt fugl er avlet i fangeskab og ikke indfanget i naturen.

Ulvefamilie har bidt sig fast i den danske natur

Fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er der skarp modstand mod idéen om brug af tamme rovfugle. De hører ikke hjemme i fangeskab, lyder argumentet.

»Rovfugle skal opleves i deres rette element med luft under vingerne og fart over feltet med de dramaer, de selv inviterer til. Tamme og dresserede fugle, der ernærer sig af daggamle kyllinger, og som luftes med hætte over hovedet, er et sølle syn, der bør forbydes og afvikles hurtigst muligt,« skriver Egon Østergaard, formand for DOF, i lederen til foreningens medlemsblad, Fugle & Natur.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her