- For abonnenter
Den uundværlige
Formænd er kommet og gået i Venstre siden 70’erne. Men Claus Hjort Frederiksen har været der hele tiden, og nu fortæller den politiske arkitekt om tankerne bag sit Venstre. Om et Venstre, som danskerne skal kunne se sig selv i – uanset om det handler om skattestop eller burkaforbud. Han er blevet afskrevet som afdanket, fordi dåbsattesten fylder 70 år. Men Hjort har »stadig lidt at bidrage med til det politiske«.
Claus Hjort Frederiksen har åbnet et opgør med Venstres næstformand Kristian Jensen. Men hvem er han? I anledning af hans 70 års fødselsdag mødte Jyllands-Posten den centrale Venstre-figur til et portrætinterview hjemme hos ham selv. Portrættet blev bragt første gang den 3. september 2017 i forbindelse med Claus Hjort Frederiksens fødselsdag den 4. september.
Foran det lille fiskerhus i Humlebæk tager forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen imod ved stakittet, der åbner ud til Øresund. Venstre-manden bor ved vandkanten i det nordsjællandske, og på den anden side af sundet ligger Sverige. Hans kone kommer derovrefra.
Afstanden fra Danmark til Sverige er politisk betragtet stor, selv om der set fra familien Hjort Frederiksens forhave er meget kort. I den udlændingepolitiske debat er ”svenske tilstande” blevet standardbetegnelsen for skrækscenariet ved en lempeligere udlændingepolitik.
Forskellen på Danmark og Sverige i dag skyldes ikke mindst Claus Hjort Frederiksen selv.
Siden begyndelsen af 70’erne har han krabbet sig op i Venstres politiske hierarki. Fra pladsen som ung jurist og sekretær i Venstres folketingsgruppe midt i 70’erne til den centrale post som partisekretær fra 80’erne og helt frem til 2001. Han var en nøglefigur i Foghs regeringer og er det stadig i Løkkes.
Jeg tror ikke, at ens problemer bliver bedre af at sidde hjemme i den toværelseslejlighed og se hjemlandets vemodige fjernsyn og ruge over sin egen ulykke.
Det var ham, der var bærende i relationen til Dansk Folkeparti fra begyndelsen