Gentofte-forældre frygter flygtningebørn i nye 0. klasser

Efter sommerferien vil 24 pct. af eleverne i 0. klasserne på Tjørnegårdsskolen være tosprogede.

Flere forældre i Gentofte er bekymrede for, at Tjørnegårdskolen skal udvikle sig til en ghettoskole. På et informationsmøde for de kommende tre 0. klasser fik forældrene nemlig udleveret klasselisten, som viste, at 16 navne havde en noget anden klang end Hansen og Larsen.

De 16 nye elever af anden etnisk herkomst kommer således til at udgøre 24 pct. af den nye årgang. Det skriver lokalavisen Villabyerne.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er 5 ud af de 16 nye 0. klasses elever, med anden etnisk herkomst end dansk, flygtningebørn. På nær de nye 0. klasseselever er der ingen nævneværdig andel elever på skolen, som har en anden etnicitet end dansk.

Ængstlige forældre har udtalt sig anonymt, af hensyn til deres børn, til Villabyerne. 

»Det bekymrer mig, at ens barn er stillet dårligere, fordi indlæringen bliver forværret med så stor en andel af tosprogede i klassen. Jeg synes, at det både er synd for de tosprogede, at de kommer til at føle sig som en belastning, og for de etnisk danske børn, som får en dårlig skolegang. Det er en dårlig idé at samle så mange på én skole. Spørg andre kommuner som Brøndby eller Helsingør. Det fungerer ikke, og der bør være en kvote. Og med 16 elever og 11 skoler i Gentofte Kommune, hvorfor ikke fordele dem? Men essensen af problematikken er, at kommunen er i gang med at lave en ghetto i den her del af kommunen ved at bygge alt socialt boligbyggeri her i stedet for at sprede det,« udtaler en mor, der har børn på skolen.

Og nogle forældre frygter, at danske børns forældre vil flytte dem over til den nærliggende privatskole, Kildegårdsskolen.

Som reglerne er nu i Gentofte Kommune, er det ikke muligt at fordele de tosprogede ligeligt mellem skolerne i kommunen, da børn har ret til at gå på en skole, der ikke ligger mere end 2,5 km fra deres bobæl.

Gentofte Kommune har tildelt Tjørnegårdsskolen og Bakkegårdsskolen en ekstra bevilling på én mio. kr. i 2017 og 1,5 mio. kr. i 2018, da de får hovedparten af de tosprogede flygtninge.

Formand for børne- og skoleudvalget Pia Nyring (K) forstår grundlæggende godt forældrenes bekymring, men hun håber at nye initiativer, og et borgermøde kan berolige forældrene til børn, der skal starte på Tjørnegårdsskolen efter sommerferien.

»Der er proces i gang med ViTo (Videnscenter for tosprogede, red.) og med de to skoleledere (for Tjørnegårdsskolen og Bakkegårdsskolen, red.) for at finde ud af, hvordan de ressourcer, der er afsat, skal bruges bedst muligt. Både til at sikre noget på det sproglige, det kulturelle og det følelsesmæssige område. Og så er der indkaldt til borgermøde den 31. august for at få en god dialog, og så håber jeg, at det skaber den tryghed, der er nødvendig for at få en god skolestart,« siger hun.

Jyllands-Posten arbejder på at få en kommentar fra Skoleledelsen på Tjørnegårdskolen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.