Indland

En fremmed kommenterede Matildes lår: »Der gik to år, før jeg gik i bukser igen«

Vi har skabt en kultur, hvor man bliver dømt på sit udseende konstant, og det er et problem, mener blogger Matilde Trobeck.

Morten Svanes video med Matilde Trobeck er i skrivende stund blevet set næsten en million gange og delt over 9.000 gange. Foto: Screenshot.

For et par år siden var 29-årige Matilde Trobeck på en bytur. Hun havde sine yndlingsbukser på, og alt var godt.

I hvert fald indtil en fremmed kom hen og kommenterede størrelsen på hendes lår.

»Du har for store ben til at gå i bukser, sagde han. Der gik to år, før jeg gik i bukser igen,« fortæller hun.

Den uopfordrede kommentar er én af mange, Matilde Trobeck har fået på sit udseende. Hun dyrker crossfit, og oplever mange holdninger til, hvad sporten gør ved hendes krop. Både følgerne på hendes blog, hendes veninder og familiemedlemmer er leveringsdygtige i dømmende kommentarer, fortæller hun.

»Du må være ked af at have så små bryster. Du skræmmer mændene væk med de arme. Nu skal din røv ikke være større. Den sidste har jeg tit fået fra min familie. Vi har fået skabt en kultur - både på sociale medier og i virkeligheden - hvor man bliver dømt på sit udseende konstant. Der er så meget fokus på det ydre. Men bare fordi jeg lægger et bikinibillede ud, så 40.000 mennesker kan se det, giver det dem ikke ret til at sige, hvad de vil,« siger Matilde Trobeck.

Kropsidealer: At hylde kvinder med kurver kan give bagslag

Det budskab vil hun gerne brede ud. Derfor medvirker hun i den video, som forfatteren og foredragsholderen Morten Svane tirsdag lagde på Facebook, og som i skrivende stund er set næsten en million gange. I videoen optræder hun i hvidt undertøj, og på hendes krop står nogle af de kommentarer, som hun selv har fået serveret, skrevet med tusch.

»Jeg vil gerne have, at mænd og kvinder, der ser det, ved, at de ikke er alene. Vi andre oplever det også, og det gør skideondt. Når jeg i begyndelsen fik onde kommentarer, blev jeg ked af det og græd og havde lyst til at slette mine billeder. Nu er jeg blevet mere hårdhudet og tænker, at det nok er dem, der har et problem, hvis de har brug for at hagle mig ned. Jeg synes jo, jeg ser ud, præcis som jeg skal,« siger hun.

Morten Svane vil med videoen sætte fokus på et problem, som sætter kvindekroppen under hårdt pres.

»Der er en underlig accept i samfundet af, at det er i orden at invadere andre personers privatsfære og kommentere på deres kroppe, hvilket er et helt vildt mærkeligt fænomen. Der kan ikke komme noget godt ud af det scenarie at dømme og kritisere folks kroppe. I bedste fald er personen opdraget hjemmefra til at til være immun over for den slags kommentarer, men i værste fald kan det lede til kropshad og skam,« siger han.

#fuckidealet Se ud som det passer dig. Skidt pyt med hvordan din veninde ser ud i forhold til dig. Sammenligning med andre fører ofte ikke til andet end selvhad og mindreværd. Lad være med at sammenligne dig med mig - og andre her på de sociale medier. Gør hvad fanden der passer dig. Slet dem du følger på medierne, som gør dig usikker på dig selv og giver dig grimme tanker om dig selv og din krop. Tag et ansvar for at holde af dig selv - der er kun én som kan gøre det. Og det er dig. Jeg bliver ofte spurgt hvorfor jeg ikke har en sixpack, når jeg nu træner så meget som gør. Jeg har ikke en sixpack fordi jeg ikke vil have en sixpack. Jeg synes at min krop er lige som den skal være. Måske har jeg en veninde med mindre lår end jeg, måske har en kollega med større bryster end jeg, måske har jeg en træningsmakker som er stærkere end jeg. Og hvad så? Det bliver jeg ikke et dårligere menneske af. Det gør mig ikke mindre værd. Prøv at lade være med at spilde dit liv på at hade den krop, som du nu har fået. Det er skide svært, men du er den eneste som kan ændre det. Start med at slette de profiler du følger, som gør dig trist. Det hjalp mig, da jeg besluttede mig for at det var slut med at bruge mit liv, min ungdom, på at hate på min egen krop. Unfollow MIG, HVIS jeg gør dig usikker på dig selv! For det er satme ikke meningen og så kan du jo ikke bruge min profil til noget! #dueraldrigalene #jegerheltalmindelig kys ❤️

Et opslag delt af HelseMatildedk (@helsematildedk) den

Fotoprojekt: »Almindelige mennesker sukker efter billeder af almindelige kroppe«

Matilde Trobeck har blogget i otte år, og hun oplever, at kommentarerne gradvist er blevet mere kropfikserede. Hovedparten af de kommentarer, hun får, er positive, men det er de negative kommentarer, man husker, siger hun. Alligevel har hun ingen skrupler over at dele bikinibilleder.

»Jeg føler, jeg har et ansvar, fordi jeg har mange unge følgere, som hele tiden møder perfekte og pæne mennesker på de sociale medier. Jeg taler meget om det at være almindelig, og det skal jeg leve op til. Jeg redigerer ikke mine billeder, og jeg vil gerne vise, at min mave buler ud, når jeg sidder ned, og at jeg også har appelsinhud, og at livet nogle gange er svært. Jeg lægger billeder op, når jeg synes, jeg har pænt tøj på, men også når jeg har grædt eller savner min lillebror, som jeg mistede for nogle år siden,« siger hun.

Grundlæggende skal man være glad for sig selv og ligeglad med hvad andre tænker og siger, mener Matilde Trobeck. Det er lettere sagt end gjort, og det ved hun godt. Hun har dog et par råd til, hvordan man kan forsøge at slutte fred med sin krop.

»Jeg går enormt meget nøgen rundt derhjemme. I en time hver dag. Det hjælper rigtig meget. Når man ser sig selv nøgen, bliver man bedre venner med sin krop, fordi man lærer den godt at kende. Det hjælper mig også at tænke over, at de ting, jeg nogle gange siger til mig selv, ville jeg aldrig sige til min veninde eller min mor. Så hvorfor skulle jeg tale sådan til mig selv?«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her