- Opdateret 02/05/2017 kl. 13:33
Tænketank: Skråplan at nægte religiøse forkyndere indrejse
Det virker vilkårligt, at for eksempel en pastor fra USA er på liste over uvelkomne i Danmark, mener Justitia.
Hvis seks navngivne religiøse forkyndere i løbet af de næste to år lægger vejen forbi Danmark, skal de afvises ved grænsen.
De er udelukket fra at rejse ind i Danmark af hensyn til den offentlige orden, lyder det fra udlændingestyrelsen. Men listen virker vilkårlig, mener Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia.
- Jeg er med på, at der kan være god grund til ikke at give en række af de her personer opholdstilladelse. Men at sige, at folk, der har holdninger, som vi ikke bryder os om, ikke kan rejse ind i landet, er et skråplan, siger han.
Det er religiøse forkyndere fra lande som Saudi-Arabien, USA, Syrien og Canada, der er blevet nægtet adgang til Danmark.
De seks personer er nævnt med navns nævnelse på nyidanmark.dk. Her kan man også se billeder af dem. En af dem er amerikaneren Terry Dale Jones, og det undrer Mchangama.
- Nu er der kun seks personer på listen, men en af dem er Terry Jones, en amerikansk pastor der har afbrændt koranen.
- Det viser, at man kan komme på, hvis man har gjort noget, der ville være et brud på blasfemiparagraffen, hvis det var gjort i Danmark. Det synes jeg, er rimeligt vidtgående og vidner om, at det kan udvikle sig i en ret vilkårlig retning.
Han peger på, at man formentlig vil kunne finde personer, der har sagt eller gjort grovere ting, men som ikke er at finde på listen.
- Det er mest af alt et politisk signal, for man kan ikke stoppe de her budskaber i at nå Danmark. Det kan for eksempel ske i en internetdebat over Skype.
Institut for Menneskerettigheder har "principielle betænkeligheder" i forhold til den pakke, som indrejseforbuddet udspringer af. Dog ser det ikke ud til, at de seks mænd bliver krænket af at stå på listen.
- Det er vores vurdering, at offentliggørelsen af de seks konkrete navne næppe udgør en krænkelse af de pågældendes menneskerettigheder, siger instituttets vicedirektør, Louise Holck i en skriftlig udtalelse.
- Der skal være proportionalitet i indgrebet, og det vil man nok nå frem til, at der er i forhold til netop disse personer.
Forbuddet mod indrejse varer i to år. Udlændingestyrelsen vil op til udløbet vurdere, om indrejseforbuddet skal forlænges eller ej.
/ritzau/