Indland

Dansk Flygtningehjælp: »Det siger noget om den generelle sikkerhedssituation i Somalia, at vi ikke kunne rejse dertil«

I december undersøgte en dansk mission sikkerheden i Somalia, men ifølge Dansk Flygtningehjælp lavede man undersøgelsen fra Kenya, fordi Somalia var for farefuldt.

En dansk fact finding-mission, der skulle undersøge sikkerheden i Somalia, foretog hele undersøgelsen fra nabolandet Kenya. Foto: Tony Karumba/AFP

I starten af december rejste en dansk delegation til Kenya på en såkaldt fact finding-mission.

Delegationen skulle vurdere sikkerhedssituationen i Somalia, men opholdt sig i nabolandet Kenya under hele undersøgelsen. Ifølge asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, hovedsageligt fordi det var for farligt til at være i Somalia.

Dansk Flygtningehjælp var med til at arrangere missionen, og Udlændingestyrelsen var afsender på kommissoriet for rejsen. Arbejdsgruppen skulle undersøge den somaliske sikkerhedssituation både generelt og i udvalgte landsbyer.

Hvis man ikke vil sende en mission til et land på grund af sikkerhedsrisiko, er det umiddelbart overraskende og påfaldende, hvis man tør sende andre mennesker tilbage til landet for at bo.
Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier

Asylchef Eva Singer fortæller, at »undersøgelsens vurderinger om sikkerheden og menneskerettighedskrænkelser skal bruges i forbindelse med asylsager«.

»Hvis man ikke vil sende en mission til et land på grund af sikkerhedsrisiko, er det umiddelbart overraskende og påfaldende, hvis man tør sende andre mennesker tilbage til landet for at bo,« siger Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier.

Han vurderer, at man kan få meget relevant information fra kilder med lokalkendskab i et naboland:

»Men hvis man søger viden om de regionale situationer, er det meget vanskeligt at legitimere, at man kan få et fyldestgørende billede ved at opholde sig i nabolandet.«

Asylchef Eva Singer nævner, at vestlige udsendte er i særlig fare på grund af kidnapningsrisiko i Somalia. Men at mange af FN’s kontorer angående Somalia holder til i Nairobi, fordi det er for farligt at være i landet:

»Så det siger noget om den generelle sikkerhedssituation i Somalia, at vi ikke kunne rejse dertil,« siger Eva Singer.

Relevante kilder i Nairobi

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddelte i september, at Udlændingestyrelsen vil gennemgå cirka 1.200 somaliske asylsager, for at vurdere om opholdstilladelserne kan inddrages.

Det skete, efter at Flygtningenævnet stadfæstede fem principielle afgørelser. Blandt de 1.200 sager er omkring 100 kvoteflygtninge, som er blevet genbosat i Danmark via FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR.

Ifølge dagbladet Information modtog Inger Støjberg et brev fra FN’s vicehøjkommissær for flygtninge, Volker Türk, i november, hvori han udtrykte bekymring over, at Udlændingestyrelsen er ved at undersøge, om omkring 100 somaliske kvoteflygtninge skal have inddraget deres opholdstilladelse. Det vækker også bekymring hos Dansk Flygtningehjælp:

»At ville sende kvoteflygtninge tilbage underminerer den fælles forståelse, som alle andre lande har af ordningen. Og helt generelt er vi bekymrede for, om somaliere får inddraget deres opholdstilladelse, men kommer til at bo på udrejsecentre på ubestemt tid, fordi det ikke er muligt at sende dem tilbage til Somalia,« siger Eva Singer.

Inger Støjberg ønsker ikke at kommentere den konkrete mission, men henviser til Udlændingestyrelsen, »da de har lavet vurderingen i forbindelse med rejsen« i december.

»Meget usædvanligt «: Regeringen vil sende kvoteflygtninge hjem til Somalia

Kontorchef i Udlændingestyrelsen Jakob Dam Glynstrup udtaler angående missionen til Nairobi:

»Vi planlagde en mission til Nairobi, fordi rigtig mange kilder med kendskab til forhold i Somalia befinder sig i Nairobi. Vi ønskede at høre deres vurdering, og derfor var det relevant at tage til Nairobi.«

Rapporten fra fact finding-missionen er endnu under udarbejdelse.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her