Annonce
Indland

Afgående fødselschef: »Der er måske andre, der er bedre til at understrege behovet for ressourcer, end mig«

Manglen på ressourcer og konstant travlhed blev til sidst for meget for Rigshospitalets klinikchef på fødeafdelingen. Han stopper til jul.

Morten Hedegaard har valgt at stoppe som chef for Rigshospitalets fødeafdeling. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Efter 14 år i jobbet som chef for en af landets største fødeafdelinger har klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling, Morten Hedegaard, valgt at stoppe.

Manglen på hænder og ressourcer til at håndtere det stigende antal fødsler gik til sidst udover nattesøvnen, og det fik Morten Hedegaard til at sige stop.

»Jeg har haft sværere og sværere ved at få enderne til at nå sammen i fødeafdelingen. Vi bliver pålagt besparelser hele tiden, og når ens udgangspunkt i forvejen er meget begrænset, så når man hurtigt sin grænse for, hvornår du ikke kan spare mere. Det er der, jeg er nået til nu,« siger Morten Hedegaard til Jyllands-Posten.

I løbet af sin tid på Rigshospitalet har han blandt andet været fødselslæge ved alle kronprinsesse Mary og prinsesse Maries fødsler. Og generelt har det været et job, som han på mange områder har været stolt af. Derfor er det med blandede følelser, at han til jul skal finde noget andet at lave.

»Det er en fantastisk afdeling og et fantastisk hospital, og jeg har været rigtig glad for det. Så jeg er trist. Men jeg er nødt til at lytte til min krop, og når det påvirker min nattesøvn, så skal man grundigt overveje, hvad man laver,« siger Morten Hedegaard.

»Og så tænker jeg, at der måske er andre, der er bedre til at understrege behovet for ressourcer, end jeg har været. Mine forsøg på at få bedre rammer er jeg ikke lykkedes med. Men på behandlingsområdet er der sket rigtig mange spændende ting, mens jeg har været her. Så på den måde er jeg stolt af det, jeg forlader,« siger han.

Rigshospitalets fødselschef går i protest mod nedskæringer

Fødeafdelingen på Rigshospitalet har inddelt sine aktivitetsniveauer efter farve. I grøn zone er alt i fin balance, der er hele tiden en jordemoder klar, hvis der kommer en ny fødende i døren. I gul zone er der mere travlt, og i rød zone er alle jordemødre optagede, og fødende kvinder vil blive forsøgt sendt hen på en anden fødeafdeling.

I den sidste periode har fødeafdelingen på Rigshospitalet ligget mere i rødt end i nogen af de andre farver.

»Det sker oftere og oftere, og det stresser medarbejderne. Når medarbejderne bliver stressede, så påvirker det også de folk, der har ansvaret, i dette tilfælde mig,« siger Morten Hedegaard.

Alle Region Hovedstadens hospitaler skal ifølge budgetaftalen for næste år finde besparelser og omprioriteringer for 640 millioner kroner. Ifølge Morten Hedegaard er det ikke muligt at spare mere på fødeafdelingen.

»Mit katalog med spareforslag er tomt. Men man kommer ikke nogen vegne ved at sige, at man ikke kan spare mere,« siger han.

Flere steder i det danske sygehusvæsen er det mangel på læger og sygeplejersker. Men det er ifølge Morten Hedegaard ikke udfordringen på Rigshospitalet.

»Vi har mange superdygtige medarbejdere, og når vi slår ledige stillinger op, så har vi rigtig mange, der søger stillingen. Det er ressourcerne, der er grundproblemet. Der er ikke balance mellem de opgaver, der skal løses og det antal mennesker, som vi er på arbejde,« forklarer han.

Morten Hedegaard informerede tirsdag fødeafdelingens medarbejdere, kolleger på landets andre fødeafdelinger og Rigshospitalets chefer om sin beslutning. Beslutningen er blevet mødt med respekt og ærgrelse, fortæller Morten Hedegaard.

»Folk er kede af det, og de synes, at det er en skam, men de har også dyb respekt for min handling og min beslutning,« siger han.

Morten Hedegaard stopper i jobbet omkring jul, og herefter vil han holde ferie indtil 1. februar, hvor han officielt fratræder sin stilling som klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her