Rigspolitiet: Europol-exit vil skade indsatsen mod rockere og bander
Den organiserede kriminalitet i Danmark får i stigende grad international karakter. Politisamarbejde over landegrænser er »vigtigere end nogensinde«, lyder det fra Rigspolitiet.
Mens internationale rockergrupper og bander som Satudarah, Gremium og Black Jackets rykker ind i landet og indgår i lokale og regionale konflikter, ser Rigspolitiet en risiko for at miste momentum i bekæmpelsen af selvsamme netværk.
Efter det danske nej til en EU-tilvalgsordning ved folkeafstemningen den 3. december 2015 står dansk politi til at ryge ud af det fælles europæiske politisamarbejde, Europol. Et samarbejde, som bliver mere og mere centralt, fortæller Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet.
»Vi udnytter informationsudvekslingen i Europol til det yderste, f.eks. med Holland i forhold til Satudarah og Tyskland i forhold til Gremium, Black Jackets osv. Det internationale samarbejde er vigtigere end nogensinde,« siger han.
»Med det fulde medlemskab har vi fuld og hel adgang til alle Europols systemer. Vi ved endnu ikke, hvordan en udmeldelse konkret vil se ud, det er politisk. Som professionel kan jeg bare sige, at det vil være et tilbageskridt.«
I rapporten ”Rockere og bander 2015”, som Rigspolitiet udgav for nylig, tillægges internationalt samarbejde i visse sager »afgørende betydning (…) idet den udøvede kriminalitet udøves i forskellige lande og af forskellige grupperinger/nationaliteter«. Via Europol har politiet bl.a. direkte adgang til en database, hvor medlemslandene deler oplysninger om rocker- og bandegrupperinger.
S frygter, at kriminelle vinder
Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, frygter, at Danmark bliver et smørhul for organiserede kriminelle.
»Vi risikerer at gøre de kriminelle til de store vindere. Derfor er vi meget optaget af, at der bliver lavet en aftale om at blive i Europol,« siger hun.
Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor i international ret ved Syddansk Universitet, forstår Trine Bramsens bekymring.
»Der er ingen tvivl om, at det bliver sværere for politiet. Om vi ligefrem bliver et smørhul, må tiden vise. Men er man medlem af rocker- og bandemiljøet, skulle man utvivlsomt have stemt nej den 3. december,« siger han.
Justitsminister Søren Pind har ikke ønsket at udtale sig, men henviser til Rigspolitiet.