It-rod kan koste mindre partier en plads i Folketinget

Systemet for elektronisk vælgererklæringer er ofte ude af drift. Et kæmpe demokratisk problem, advarer partier uden for Folketinget.

Artiklens øverste billede
Kristendemokraternes formand Stig Grenov fortæller, at det elektroniske system for vælgererklæringer stadig ikke virker. Og det selvom Social- og Intergrationsminister Karen Ellamann i april fortalte, at systemt ville virke i løbet af sommeren. Foto: Lars Krabbe

I januar indførte Social- og Indenrigsministeriet et elektronisk system, som alle vælgererklæringer skal registreres igennem. Men det virker slet ikke godt nok. Det erkendte social- og indenrigsminister Karen Ellemann tilbage i april. Hun proklamerede ved den lejlighed, at der ville komme orden i sagerne i løbet af sommeren. Men systemet virker stadig ikke.

»Det er et kæmpe demokratisk problem, at vælgere, som gerne ser et parti opstillingsberettiget til folketingsvalg, ikke kan blive hørt,« siger formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, til Jyllands-Posten.

Han fortæller, at partiet dagligt modtager opkald fra vælgere, som ikke kan få accepteret deres vælgererklæring i systemet. Når den elektroniske vælgererklæring skal afleveres, får disse tilsendt en mail med et link. Men ofte fører linket slet ingen steder hen. Andre får besked om, at de ikke har valgret, eller at de allerede er stiller for et parti, selvom det ikke er tilfældet.

Hos Nye Borgelige oplever man samme problematik.

»Det mest vanvittige, jeg har hørt, er, at folk følger linket og kommer til en side, hvor de bliver spurgt, om de vil være stiller for partiet 'Undefined', som vil stille op til Europaparlamentet. Det er jo helt åndssvagt,« siger Peter Seier Kristensen, næstformand i Nye Borgerlige, til Jyllands-Posten.

Ingen af dem mener, at systemet er blevet bedre, siden social- og indenrigsministeren fortalte, at problemet snart ville være fortid.

»Ministeren har tydeligt sagt, at der ville være styr på problemerne i løbet af sommeren. Og jeg går ud fra, at hun mente år 2016. Der er ikke sket noget som helst,« siger Stig Grenov.

Specielt inden for den sidste uge har systemet praktisk talt været ude af drift, lyder det.

»Fra fredag i sidste uge til i går onsdag, har cpr-registeret været nede. Systemet har ikke kunnet finde folks oplysninger. Det stod på i fem dage,« lyder det fra Stig Grenov.

Han vurderer, at partiet har tabt flere hundrede vælgererklæringer mellem fredag og onsdag. Også Peter Seier Christensen fortæller, at partiet siden fredag har mistet mange underskrifter. Han vurderer, at der er tale om cirka 500-700 styk.

»Men det her går jo ikke kun ud over os. Det går ud over alle partier, som gerne vil blive opstillingsberettiget, og alle vælgere, som gerne vil være stillere for et parti uden for Folketinget,« siger Stig Grenov.

Ifølge Social- og Indenrigsministeriet må partierne have tålmodighed med det nye system.

»Men der er ikke nogen, som er tålmodige den dag, der bliver trykket på knappen og uskrevet valg, og så er vi ikke opstillingsparate på grund af fejl i systemet,« siger Stig Grenov.

Systemet leveres af it-virksomheden KMD, der fortæller, at problemet med cpr-registret, som gjorde sig gældende mellem fredag i sidste uge og onsdag denne uge skyldtes en menneskelig fejl, der umuliggjorde kommunikationen mellem cpr og vælgererklæring.dk.

Til gengæld kan virksomheden ikke sige, hvor ofte potentielle vælgererklæringer er gået tabt pga. fejl i systemet.

»Jeg kender ikke tallet på, hvor mange der desværre måtte gå forgæves på den konto – men jeg vil opfordre til at prøve igen, da problemet er løst,« siger kommunikationschef i KMD Christoffer Hellmann og forklarer, hvordan KMD vil bekæmpe den slags fejl fremover.

»Vi er kontinuerligt i dialog med ministeriet, og vi får også løbende input fra partierne. Vi har fra KMD’s side fuld fokus på, at systemet virker efter hensigten. De konkrete fejl, som bliver påpeget, er vi i gang med at undersøge og vil tage en dialog med de relevante parter om.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.