Klagenævn dømmer statslig styrelse for urent trav

Moderniseringsstyrelsen brød loven i forbindelse med et it-udbud til et trecifret millionbeløb, fastslår Klagenævnet for Udbud.

Artiklens øverste billede
Moderniseringsstyrelsen vil ikke udtale sig om, hvorvidt serveropgaven skal sendes i et nyt udbud. I en mail skriver styrelsen, at man tager klagenævnets kendelse til efterretning. Arkivfoto: Corbis RF.

Moderniseringsstyrelsen, der er en del af finansminister Claus Hjort Frederiksens finansministerielle imperium, begik ulovligheder i forbindelse med et offentligt udbud af en it-opgave til en samlet værdi på mellem 240 og 320 mio. kr.

Det fastslår Klagenævnet for Udbud i en ny kendelse fra den 4. juli.

Moderniserings-styrelsen har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed [...] ved at fastsætte og håndhæve ulovlige udbudsbetingelser og ved ikke i udbudsbekendtgørelsen at have givet tilstrækkelige oplysninger om de produkter, der skulle leveres.

Klagenævnet for Udbud, kendelse fra den 4. juli 2016.

Moderniseringsstyrelsen sendte i juni 2015 en to-årig rammeaftale vedrørende »servere, tilhørende storageløsninger, tilbebør og tilknyttede tjenesteydelser« på vegne af hele staten i udbud. Den har betydning for ca. 180.000 ansatte i staten.

Af de otte virksomheder, som bød sig til, blev seks prækvalificeret til at komme med et bud på opgaven. Moderniseringsstyrelsen valgte Dell, Hewlett-Packard og Lenovo Danmark som vindere.

Firmaet Motus havde sendt et tilbud, som Moderniseringsstyrelsen slet ikke havde taget i betragtning, da det skulle finde vinderen. Motus klagede til Klagenævnet for Udbud over urent trav, og nu har klagenævnet givet firmaet ret og annulleret beslutningen fra januar om at tildele Dell, Hewlett-Packard og Lenovo Danmark opgaven.

»Moderniseringsstyrelsen har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed [...] ved at fastsætte og håndhæve ulovlige udbudsbetingelser og ved ikke i udbudsbekendtgørelsen at have givet tilstrækkelige oplysninger om de produkter, der skulle leveres,« lyder klagenævnets sammenfattende begrundelse.

Hvilke konsekvenser sagen får, herunder om serveropgaven skal sendes i et nyt udbud, vil Moderniseringsstyrelsen ikke udtale sig om. I en mail skriver styrelsen, at man tager klagenævnets kendelse til efterretning.

»Sagen er dog endnu ikke afsluttet, da bl.a. spørgsmålet om erstatning ikke er afgjort. Af hensyn til både klager og klagenævnets behandling ønsker Moderniseringsstyrelsen ikke at udtale sig i sagen, så længe sagen forsat behandles,« hedder det.

Motus skrev i sit tilbud, at IBM ville være underleverandør og skulle levere serverne, men serverne viste sig at komme fra Fujitsu. Moderniseringsstyrelsen beskyldte Motus for at give urigtige oplysninger, men det afviser klagenævnet. Det fastslår, at selv om serverne kom fra Fujitsu, skete det gennem IBM, som var juridisk forpligtet i forhold til Motus.

»Når så væsentlig en aktør som IBM som producent ikke kan løfte opgaven, har styrelsen undladt at give tilstrækkelige oplysninger om produkterne i prækvalifikationen, således at Motus har haft et utilstrækkeligt grundlag til at vælge den producent, som også kan løfte opgaven,« skriver klagenævnet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.