10.000 borgere har lang karriere på kontanthjælp

10 år eller mere på kontanthjælp er »aldeles uacceptabelt«, siger beskæftigelsesministeren. Jobcentret kan ikke løse det alene, lyder det fra kommunerne.

Artiklens øverste billede
»Mennesker med udenlandsk baggrund er klart overrepræsenteret, og det fortæller mig, at vores integrationspolitik på det punkt er slået fejl,« sigerbeskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Lang og tro tjeneste – bare uden at have et arbejde.

Det er situationen for næsten 10.000 personer, som ifølge den første opgørelse af sin art fra Beskæftigelsesministeriet har været på kontanthjælp uafbrudt i 10 år eller længere.

»Det er helt og aldeles uacceptabelt, at vi har mennesker i Danmark, som har gået på kontanthjælp så længe uden en eneste måneds afbrydelse i form af job eller uddannelse,« siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, som godt er klar over, at gruppen næppe er klar til at tage et arbejde eller starte uddannelse her og nu.

»Disse mennesker har mange problemer at slås med i form af fysiske skavanker, psykisk sygdom, krise og ledighed, og vi er nødt til at håndtere udfordringen individorienteret,« siger ministeren, som også falder over, at næsten halvdelen – nemlig 43 pct. – har udenlandsk baggrund.

Ikke mindst mennesker fra Irak og Somalia eller med en baggrund som statsløs fylder i statistikken over mennesker med lang karriere på kontanthjælp.

»Mennesker med udenlandsk baggrund er klart overrepræsenteret, og det fortæller mig, at vores integrationspolitik på det punkt er slået fejl,« siger Neergaard Larsen og afviser, at nogle af de 10.000 er fejlanbragte på kontanthjælp og i stedet burde være på en førtidspension.

Opsang til systemet

»Efter så lang tid på kontanthjælp har de helt sikkert været vurderet adskillige gange, og i kommunerne er man altså endt med at mene, at de har en arbejdsevne. Ikke nødvendigvis til et fuldtidsjob med det samme, men de skal have det nødvendige skub nu,« siger han og peger på, at regeringens stramninger med en lavere integrationsydelse og et kontanthjælpsloft vil være incitamenter til at lægge kontanthjælpen bag sig.

»Dette er en opsang til systemet, jeg skælder ikke ud på den enkelte, men det er jobcentrene, som ikke har været opgaven voksen, når så mange går så længe på en borgerlønslignende ordning,« siger beskæftigelsesministeren.

I Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark er formand Helle Linnet helt enig i, at der er store udfordringer med netop gruppen af mennesker, der har været på kontanthjælp i mange år.

»Vi må erkende, at problemerne hos disse mennesker ofte er så langvarige og komplekse, at jobcentret ikke kan løse dem alene. Typisk er problemerne opstået længe før, at disse mennesker møder op på jobcentret,« siger hun og peger – i lighed med ministeren – på, at der skal en helt ekstraordinær indsats til for at gøre denne gruppe klar til job eller uddannelse.

Typisk er problemerne opstået længe før, at disse mennesker møder op på jobcentret.

Helle Linnet, formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark

»Der skal en dyb og tværfaglig indsats til for at rykke disse mennesker. De lavere ydelser vil påvirke nogle i gruppen, men langtfra alle. De har for store udfordringer til overhovedet at reagere på økonomiske incitamenter,« siger Helle Linnet.

Hos Dansk Socialrådgiverforening er formand Majbrit Berlau ikke overrasket over det faktum, at mange tusinde mennesker er strandet på kontanthjælp.

»Systemet er blevet alt for opsplittet og specialiseret, så der ikke foregår en koordineret og tværfaglig indsats over for den borger, der har været i årevis på kontanthjælp uden at komme videre,« siger hun og sender kritikken mod Christiansborg:

Silotankegang

»Det kan ikke nytte hele tiden at pege fingre ad kommunerne, for opsplitningen og silotankegangen udgår fra Christiansborg og ministerierne,« siger Majbrit Berlau, der tror på mulighederne for den enkelte, også selv om vedkommende har haft en årelang karriere på kontanthjælp:

»Men det kan ikke nytte, at man tager et problem ad gangen, for det betyder, at borgeren zigzagger i systemet og aldrig får problemerne set under ét,« siger hun, der også opfordrer til en stærkere indsats for børn og unge for at stoppe fødekæden til kontanthjælp.

»Vi kender profilen på de mennesker, som er i risiko for at ende på kontanthjælp i årevis. Det er f.eks. børn af psykisk syge, fængslede, psykisk syge og misbrugere, og ved at give dem en stærk støtte i at få en uddannelse er man nået et godt stykke,« siger Majbrit Berlau.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.