A-kasser: Kommuner holder ikke øje med, om ledige søger job

Dermed ved kommunerne ikke, om de ledige står til rådighed, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
I langt de fleste kommuner registreres under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne i jobloggen, og i 32 kommuner er det kun 25 pct. af de ledige, hvis jobansøgninger registreres. Arkivfoto: Mathias Svold

Hvor mange job – og hvilke – har du søgt?

Det spørgsmål burde være nemt for den ledige at svare på, for det skal noteres i den såkaldte joblog. Men mens a-kasserne flittigt bruger det nye værktøj til at registrere de forsikrede lediges bevægelser, har kommunerne, som har ansvaret for ledige kontanthjælpsmodtagere, ikke taget jobloggen til sig i særlig stor udstrækning.

Det fremgår af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), og i a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke er det ifølge direktør Verner Sand Kirk stærkt problematisk:

Vores ledige er ofte meget langt fra arbejdsmarkedet og skal have en række tilbud om aktivering og opkvalificering, før de kan vandre direkte ud og søge job på arbejdsmarkedet

Thomas Kastrup-Larsen (S), , borgmester og formand for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg

»Jobloggen er et godt instrument, fordi det for det første er dokumentation for, at den ledige står til rådighed og aktivt søger job. For det andet er jobloggen et godt grundlag for dialogen mellem den ledige og enten a-kassen eller kommunen, for man kan se, om den ledige søger fornuftigt i forhold til sine kvalifikationer eller ej,« siger han.

A-kasserne registrerer

Af tallene fra STAR fremgår det, at i langt de fleste kommuner registreres under halvdelen af kontanthjælpsmodtagerne i jobloggen, og i 32 kommuner er det kun 25 pct. af de ledige, hvis jobansøgninger registreres.

Anderledes ser det ud for a-kasserne. Kun i otte kommuner registreres mindre end 75 pct. af dagpengemodtagerne – tallet kan aldrig blive 100 pct., for mange ledige er arbejdsløse så kort tid, at de ikke når at bruge jobloggen.

Når AK-Samvirke fører tallene i marken, skyldes det ikke mindst de aktuelle trepartsforhandlinger, som bl.a. handler om, hvem der er bedst til at holde øje med de ledige og dermed skal have ansvaret for, at de står til rådighed.

I kampen om at få ansvaret for alle ledige kritiserede landets jobcenterchefer for nylig i Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda, a-kasserne for ikke i tilstrækkeligt omfang at sanktionere de ledige, som ikke tager imod tilbudte job eller andre former for tilbud. Derfor mener cheferne og DA, at kommunerne skal have opgaven med at vurdere, om en ledig – forsikret eller ej – reelt står til rådighed.

DA er utilfreds

Selv om DA fastholder synspunktet, altså at kommunerne skal have opgaven, er chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen dog ikke tilfreds med kommunernes brug – eller mangel på samme – af jobloggen.

»Ingen tvivl om, at kommunerne er for slappe til at bruge jobloggen, og det er helt uacceptabelt. Jobloggen er et godt instrument til at gå i dialog med den ledige, og det grundlag har kommunerne selvsagt også brug for, selv om deres gruppe af ledige er en lidt anden end a-kassernes,« siger han.

I kommuneforeningen KL afviser borgmester Thomas Katrup-Larsen (S), formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget, at kommunerne sjofler ansvaret for de ledige.

»Jobloggen er en udmærket nyskabelse, men de ledige er meget forskellige, og i kommunerne har vi ansvaret for ledige kontanthjælpsmodtagere, hvoraf nogle har en række andre udfordringer og er ganske svage. Her er jobloggen det mest indlysende instrument,« siger han, der dog ikke vurderer, at metoden skal afskaffes for kontanthjælpsmodtagere.

Thomas Kastrup-Larsen peger på, at der ud over jobloggen er en række andre metoder til at vurdere, om en ledig faktisk står til rådighed og gør sig umage for at få et arbejde eller komme i uddannelse.

Langt fra arbejdsmarked

»Vores ledige er ofte meget langt fra arbejdsmarkedet og skal have en række tilbud om aktivering og opkvalificering, før de kan vandre direkte ud og søge job på arbejdsmarkedet, og jobcentret har jo andre muligheder for at følge med. Vi kan kontrollere, om den ledige passer sin aktivering f.eks.,« siger udvalgsformanden.

Jobloggen blev indført for et års tid siden, og idéen er groet i AK-Samvirkes have, fastslår Verner Sand Kirk.

»Fordi jobloggen er en god forudsætning, hvis en anden nyskabelse – den fælles samtale mellem kommune, a-kasse og den ledige – skal fungere. Med jobloggen har man noget at tage udgangspunkt i, og vores erfaringer med netop disse samtaler er rigtig gode,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.