Danmark klar til omfattende militær oprustning i Arktis
Et nyt grønlandsk hjemmeværn, investeringer i satellitter og et styrket søværn er blandt hovedpunkterne i en længe ventet Arktis-analyse, som forsvarsminister Peter Christensen præsenterer på mandag.
KØBENHAVN/ILULISSAT — Regeringen er klar til at investere et trecifret millionbeløb i en militær oprustning i Arktis for at takle de voksende udfordringer, som opstår, i takt med at polarisen smelter. Der skal bl.a. investeres i satellitovervågning, bedre kommunikation, et øget skibsbidrag fra søværnet, og så skal Grønland for første gang have sit eget hjemmeværn inspireret af et canadisk ”rangerkorps”, der underlægges Arktisk Kommando i Nuuk.
Det er ifølge centrale kilder de vigtigste hovedpunkter i den forsinkede arktiske analyse, som regeringen præsenterer mandag om forsvarets fremtidige opgaver og overvågning i Arktis. Analysen lægger op til, at et opsparet beløb på 360 mio. kr. bruges til at finansiere de første skridt. Herefter bør der årligt afsættes mindst 120 mio. kr. til indsatsen.
Både Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokraterne giver fuld opbakning til hovedanbefalingerne i rapporten og siger samstemmende, at det er vigtigt, at Danmark kan håndhæve suveræniteten over det arktiske område og sikre overvågning og beredskab i takt med en stigende trafik på havene.
Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) er »begejstret over oprustningen«, og erklærer sig parat til at finde flere penge til forsvaret i det næste forsvarsforlig, så især søværnet kan styrkes.
Der er også opbakning til et hjemmeværnskorps i Grønland, men DF stiller et krav om, at grønlændere og færinger skal underlægges værnepligt, hvis de vil have indflydelse. Det skydes ned af både S og R.
Udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) vil have grønlændere og færinger med i forhandlingerne, mens forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen (S) kalder det afgørende, at den øgede militære tilstedeværelse ikke må opfattes som oprustning.
Men sådan kan det blive opfattet i Moskva, vurderer Andrey Kortunov, direktør i den Moskva-baserede tænketank RIAC.
Han betoner, at det arktiske er et strategisk vigtigt område for Rusland:
»Planerne vil helt sikkert ikke blive hilst velkommen af russiske ledere,« siger han med henvisning til den spændte situation mellem Nato og Rusland.
Forsvarsminister Peter Christensen bekræfter, at analysen ligger klar, men han ønsker ikke at gå ind i de konkrete tiltag:
»Mandag vil regeringen komme med en anbefaling af, hvordan vi bruger pengene til at investere i vores kapaciteter i Arktis.«