Folkemødet på Bornholm har født babyer over hele landet

I det indre København, på Møn og Hirtshals er der folkemøder i år, men Bornholm føler sig ikke truet.

Artiklens øverste billede
Hele Allinge myldrer af forberedelser til årets folkemøde, og på skibet ”Anton” hejser skipper Knud Andersen sit budskab om mere skånsomt fiskeri i de danske farvande. Foto: Mathias Svold

Egentlig skulle de bare planlægge en helt traditionel sommerfest under træerne i folketingsmedlem Pernille Rosenkrantz-Theils (S) feriehave på Møn.

»Men inden natten var omme, havde vi arrangeret til helt folkemøde – det var helt vildt,« husker Lise Lotte Møller.

Hun er formand for den lokale afdeling af Socialdemokraterne, der til august er klar til at tage imod til det tredje folkemøde på Møn. Denne gang rykker telte, boder og diskussioner ud af politikerhaven og rundt om hjørnet til større arealer omkring Fanefjord Skole.

Vi kan ikke konkurrere med Bornholm og skal heller ikke, men måske kan vi udvikle en god lillebror. Altså hvis Bornholm er Roskilde-festivalen, vil vi gerne være Langelands-festivalen.

Lise Lotte Møller, arrangør af Folkemødet på Møn

Folkemødet på Møn, som sidste år trak 4.500 gæster, er blot en af de mange babyer, som det første og oprindelige arrangement på Bornholm for seks år siden har avlet.

Arrangørerne af de nye begivenheder på forskellige steder som i Søndermarken i København, på havnen i Hirtshals og i et bladhus i Odense lægger ikke skjul på, at inspirationen netop kommer fra Folkemødet på Bornholm.

»Så absolut, for da vi kom hjem fra Bornholm, var vi helt høje og syntes, at der også lokalt manglede et demokratisk forum, hvor man kan møde politikerne i øjenhøjde,« siger Lise Lotte Møller, der håber at runde de 6.000 deltagere ved dette års møde.

Kan ikke konkurrere

»Vi kan ikke konkurrere med Bornholm og skal heller ikke, men måske kan vi udvikle en god lillebror. Altså hvis Bornholm er som Roskilde-festivalen, så vil vi gerne være Langelands-festivalen,« siger hun.

Inspirationen er også mere end tydelig fra Bornholm til Ungdommens Folkemøde, som til september debuterer med sit første, selvstændige arrangement, og for at blive i den bornholmske stil har arrangørerne, Ungdomsbureauet, valgt et stykke natur – Søndermarken midt i København – som ramme.

»Vi har i flere år diskuteret muligheden for et særligt folkemøde for unge, fordi Folkemødet på Bornholm med sin placering i slutningen af juni udelukker rigtig mange i den gruppe, fordi de jo alle sammen går til eksamen,« siger Kenneth Salomonsen.

De unge arrangører har øvet sig på konceptet de seneste par år, hvor unge, som trods læseferie deltog på Bornholm, sejlede væk til et særligt ungdomsarrangement på den nærliggende Christiansø.

»Nu mener vi, at tiden er inde til at stå på egne ben, og vi satser på særlige temaer, som interesser unge, hvor vi tager fat på nutidens udfordringer, men set gennem øjnene på fremtidens borgere,« siger festivalchefen, der har udsolgt med 55 stadeholdere og en forventning om ca. 13.000 gæster hver af de to dage i september.

Fynboernes folkemøde

Fynboerne har også fået sin egen baby i form af Det fynske Folkemøde, som udgår fra Fyens Stiftstidendes bladhus midt i Odense og – foreløbig i hvert fald – holder sig til en enkelt dag den 3. september.

»Vi genbruger idéen fra Bornholm og giver plads til de enkelte partier, og folk vil altså gerne ind på livet af politikerne og i direkte dialog med dem,« siger politisk redaktør Elisabet Svane, der er godt i gang med at planlægge sit fjerde folkemøde.

Ud over politiske debatter får fynboerne og gæster fra fjernere egne af kongeriget også mulighed for at kigge inden for bag bladhusets kulisser og se en arbejdende redaktion, og det tilbud har stor attraktion, understreger redaktøren, der hele tiden ser nye idérige skud på stammen:

»I år har sportsredaktionen slået sig sammen med vinanmelderen om et fælles arrangement, og det skal der nok komme noget godt ud af,« siger hun, der i årenes løb har udvidet og inddraget pladsen foran mediehuset, så der kan blive plads til de ventede 4.500 besøgende.

Nyeste skud på stammen er Naturens Folkemøde i Hirtshals, som løb af stablen i slutningen af maj – også med 4.500 gæster. Og ifølge Lars Olsen, chef for miljø og teknik i Hjørring Kommune, er det allerede besluttet at gentage succesen i maj 2017.

»Vi har valgt naturen som tema, fordi den berører alle, og her på vores kanter er der både folk, som lever af den i landbrug og fiskeri, mange som gerne vil passe meget, meget godt på den, og rigtige mange – også udefra – som kommer for at nyde den,« siger han om baggrunden for mødetemaet.

Meget politi – også i år

På Bornholm er arrangørerne bag årets folkemøde ved at lægge allersidste hånd på forberedelserne til at modtage omkring 100.000 gæster i Allinge fra torsdag til søndag, og i følge festivalleder Jette Lykke er de mange efterkommere ikke en trussel.

»Vi føler os ikke truet på nogen måde, og de fleste andre folkemøder har jo valgt et tema eller tager udgangspunkt lokalt eller regionalt. Vi er danskernes første folkemøde, og det bliver vi ved med at være,« siger hun.

Selv om Folkemødet på Bornholm sidste år nåede et højdepunkt i opmærksomhed med bl.a. besøg af den hollandske politiker Geert Wilders, har 2016-arrangementet sine nyheder.

Udover forsat vokseværk med nu 3.000 arrangementer indfrier mødet et gammelt ønske om et internationalt navn plus noget kultur, når det russiske protestband Pussy Riot gæster folkemødet.

»Der er kommet en del babyer, men vi er til gengæld med vores seks år ved at være voksne, så der skal både være noget genkendeligt og noget nyt,« siger Jette Lykke.

Noget af det genkendelige for gæsterne i Allinge vil være et massivt opbud af politi, for selv om der ikke er en Geert Wilders at passe på, betyder den generelle trusselsvurdering, at mange betjente også kommer til folkemøde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.