»Det er fast, men kedeligt arbejde at være sygemeldt.«

Gitte Christiansen er et eksempel på de mange syge mennesker, som Gigtforeningen oplever suser rundt i det kommunale system i årevis uden afklaring.

Artiklens øverste billede
»Jeg trænger sådan til noget ro, for så tror jeg faktisk, jeg kunne klare mere, men jeg bliver hele tiden sendt rundt og skal prøve noget nyt,« fortæller Gitte Christiansen fra Hirtshals. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

»Det er fast, men kedeligt arbejde at være sygemeldt.«

Gitte Christiansen fra Hirtshals ved, hvad hun taler om efter mange år med svigtende helbred og smerter – og dermed et utal af arbejdsprøvninger, praktikker, afklaringsforløb, revalideringer og ressourceforløb.

»Jeg trænger sådan til noget ro, for så tror jeg faktisk, jeg kunne klare mere, men jeg bliver hele tiden sendt rundt og skal prøve noget nyt. Det er, som om kommunen ikke rigtig tror på mig og tænker, at hvis jeg lige får en tur mere i maskinen, så vupti, så er det hele godt. Men det virker modsat,« siger hun, der i øjeblikket er på prøve på et fleksjob på 13,5 timer om ugen som støttelærer på en skole.

Når man har garanti for både diagnose og behandling i sundhedssystemet, kan man også indføre det for syge mennesker, der skal have afklaret deres beskæftigelsesmæssige fremtid

Mette Bryde Lind, , direktør i Gigtforeningen

Hun lider af rygproblemer – har skæv ryg – og har siden fået konstateret fibromyalgi, og Gitte Christiansen er godt klar over, at hun allerede har fået mange tilbud fra kommunen – bl.a. to omgange med revalidering, hvor hun senest fik en uddannelse som lærer.

»Men det stopper aldrig, for der er ingen, som for alvor tør tage en beslutning om, hvad jeg faktisk kan. Den usikkerhed påvirker meget negativt og betyder, at jeg måske kan endnu mindre,« siger hun.

Frist på et år

Gitte er et eksempel på de mange syge mennesker, som Gigtforeningen oplever suser rundt i det kommunale system i årevis uden afklaring.

»Det er på baggrund af disse eksempler, at vi ønsker en afklaringsgaranti. Når man har garanti for både diagnose og behandling i sundhedssystemet, kan man også indføre det for syge mennesker, der skal have afklaret deres beskæftigelsesmæssige fremtid,« siger direktør Mette Bryde Lind fra Gigtforeningen.

Hun er ikke i tvivl om, at de mange og lange forløb virker ødelæggende på arbejdsevnen hos de sygemeldte, som skal leve med uvished om deres forsørgelse i årevis.

»Syge mennesker tvinges rundt i et hamsterhjul i årevis – og bliver sygere og sygere af det. Det er hverken i deres eller samfundets interesse, og derfor er det rimeligt med en tidsfrist: Efter 12 måneder må der være foretaget de undersøgelser og afprøvninger, der nødvendige, og så skal der falde en afgørelse om fleksjob, uddannelse, pension eller hvad det nu kan være,« siger hun, der godt er klar over, at der også efter 12 måneder kan være uafklarede vinkler i en konkret sag.

»Argumentet for, at det trækker ud i årevis, er jo som regel, at man lige skal prøve endnu en mulighed. Selvfølgelig kan tingene ændre sig efter de 12 måneder, men det er også derfor, vi er åbne for, at situationen skal kunne revurderes f.eks. efter fem år, som vi kender det fra førtidspensionen,« siger direktøren.

Sanktioner

For at være sikker på, at en afklaringsret på 12 måneder faktisk bliver overholdt, forestiller Gigtforeningen sig, at garantien – akkurat som på sundhedsområdet – skal følges op med sanktioner, hvis den ikke overholdes.

»Der er flere muligheder – f.eks. at kommunerne trækkes i refusion,« siger Mette Bryde Lind.

I Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark falder forslaget om en afklaringsret dog ikke i umiddelbart frugtbar jord.

»I den slags sager er vi jo i kommunerne ganske afhængige af de lægelige vurderinger af en bestemt persons lidelser og arbejdsevne, og den slags udredninger er ganske individuelle, og derfor er det også svært at sætte på formel, hvor lang tid tingene må være undervejs,« siger formand Helle Linnet og understreger samtidig, at jobcentrene har et klart fokus på at skynde sig så meget som muligt.

»Der er jo allerede en slags sanktion i de sager, der trækker ud, for det betyder mindre i refusion til kommunerne, og det har stor effekt,« siger hun.

Afslag på fleksjob

I Hirtshals er Gitte Christiansens drøm et fast fleksjob, men hun har fået afslag.

»Det betyder endnu mere usikkerhed,« siger hun, der godt er klar over, at en tvungen afklaring efter 12 måneder ikke nødvendigvis passer med hendes ønskeseddel.

»Det kan godt være, at kommunen vil forsøge at stramme det, men det vil jeg næsten hellere end ikke at kende min fremtid. Hvis jeg havde sikkerhed for en bestemt løsning i nogle år, tror jeg, det ville give mig flere kræfter, end jeg har i dag,« siger hun, der er gift og har to af sine tre børn boende hjemme.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.