En stor fejl at sygemelde stressramte – fred og ro gør kun sygdommen værre

Sygemeldte med stress risikerer at ryge helt ud af arbejdsmarkedet, lyder argumentet fra to psykiatere.

Artiklens øverste billede
Hver dag står der psykiske problemer som årsag på ca. 70.000 sygemeldinger, og dermed udgør den kategori omtrent halvdelen af al sygefravær i Danmark.

Ingen kan lide mig. Jeg dur ikke til mit arbejde, er ikke nok til stede i min familie. Jeg er for tyk og får heller ikke noget ud af min fritid.

Negative tanker står i kø hos mennesker, der lider af stress, og som hovedregel får en sygemelding for at komme til hægterne igen. Men det er den helt forkerte behandling, fastslår to psykiatere, der via jobbet som privatpraktiserende i deres virksomhed PPclinic i Gentofte og Vejle har været i berøring med mere end 10.000 syge.

»Ud fra et misforstået – og helt forkert – hensyn bliver mennesker, der viser tegn på stress, sygemeldt, og det kan nemt trække ud og blive til et langvarigt fravær, som risikerer at udstøde den enkelte helt fra arbejdsmarkedet,« siger Lars Aakerlund, der sammen med makkeren Jesper Karle i næste uge udgiver bogen ”Tag på arbejde – fra sygemelding til samarbejde”.

I dag findes der ikke entydige retningslinjer fra myndighederne om behandling af stress, og det er et af problemerne, når symptomerne i form af hjertebanken, søvnløshed, smerter og mørke tanker melder sig.

»Stress bliver en alt for bred overskrift for en masse symptomer, som alle viser klare tegn på mistrivsel. Første skridt er naturligvis at få en egentlig diagnose, og hvis det viser sig, at stress er årsagen til dårligdommene, er det vigtigt at fastholde den syge på arbejdspladsen og undgå isolation, som kun fremmer de negative tanker. Og dermed forværrer eller forlænger sygdommen,« siger Jesper Karle.

De to peger på, at langvarige sygemeldinger er et stort økonomisk og samfundsmæssigt problem. Ifølge bogen koster psykiske helbredsproblemer Danmark 55 mia. kr. om året, den altovervejende udgift er tabt arbejdsfortjeneste.

Hver dag står der psykiske problemer som årsag på ca. 70.000 sygemeldinger, og dermed udgør den kategori omtrent halvdelen af al sygefravær i Danmark.

I stedet for at sende en stressramt person hjem på sofaen, skal alle instanser – arbejdspladsen, lægen og kommunen – i stedet samle kræfterne om at fastholde vedkommende i en overkommelig dagligdag.

»Sammen skal man identificere årsagen til stresssymptomerne og så ændre de ting, der ikke fungerer for personen. Det gør man altså bedst, hvis vedkommende stadig er i arbejde,« siger Lars Aakerlund.

Det er typisk den praktiserende læge, som skriver sygemeldingen, og Christian Freitag, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), medgiver, at han og kollegerne tidligere nok var for flittige til at sygemelde.

Har prøvet at skåne

»Den generelle indgang til stress var tidligere at skåne patienterne og dermed sikre dem fred og ro i form af en sygemelding, og set med det lange lys har kritikerne en pointe. Men den holdning er og har været under forandring i de senere år, hvor vi praktiserende læger, psykiatere og arbejdsmedicinere alle er blevet klogere,« siger han, der er enig i, at en tilknytning til arbejdsmarkedet i sygdomsforløbet ofte har en gavnlig virkning.

»Det er ikke sikkert, at man skal arbejde 50 timer om ugen, men netop tilknytning til arbejdspladsen er det centrale. Det er vigtigt for helbredelsen,« siger lægeformanden, der dog minder om, at nogle er så ramte, at det ikke er muligt helt at undgå en pause fra hverdagen.

»Når man sidder med det i det daglige, møder man jo patienter, som er helt slidte – de kan ikke sove, samle sig eller huske. De græder og har smerter og er virkelig syge – det er ikke dem, der bare synes, at døgnet har for få timer. I de tilfælde kan det være nødvendigt med en kort sygemelding, mens man sammen finder ud af, hvad der faktisk ligger bag symptomerne,« siger Christian Freitag, som også støtter tankegangen om øget samarbejde mellem de aktører, som er omkring den stressramte.

Til gengæld tror han ikke så meget på, at et sæt nationale retningslinjer fra sundhedsmyndighederne vil gavne så meget:

»Mennesker med stresssymptomer er meget forskellige, og det er årsagerne til problemerne også. Det er ikke fikset med et standardprogram for alle. Det her skal behandles individuelt, fordi mennesker reagerer meget forskelligt på stresspåvirkninger,« siger Freitag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen