Indland

Barnløse par venter i fire år på ægdonation

Der er behov for 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 rakte de donerede æg kun til 233.

Barnløse par står på venteliste i op til fire år, og en del når at fylde de 45 år, som er aldersgrænsen for at få et barn med et doneret æg.

Tal fra Dansk Fertilitetsselskab viser, at der hvert år er behov for 600 behandlinger med donoræg, men i 2015 var der kun æg til 233. Det skriver Politiken onsdag.

Fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup er begyndt at råde par, som ikke selv har fundet en donor, til at tage til udlandet i stedet for at spilde tiden på en venteliste.

- Vi har rent ud sagt resigneret, fordi det er for svært at få danske kvinder til at donere, fortæller speciallæge Kåre Rygaard, som er indehaver af klinikken, til Politiken.

En lovændring fra 2012 gjorde flere typer af ægdonation lovlig, men der har ikke været den stigning i donationer, som overlæge Elisabeth Clare Larsen fra Rigshospitalets fertilitetsklinik havde håbet.

- Vi var ellers så glade, da loven blev lavet om. Vi var sikre på, at nu ville antallet af ægdonationer stige markant, men det er desværre slet, slet ikke gået, som vi havde troet, siger overlægen til Politiken.

Der er godt nok kommet flere donorer til siden lovændringen, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, men størstedelen donerer bestemt til én kvinde.

Hvis flere skal donere æg, kræver det ifølge forskere, læger og interesseorganisationer, mere oplysning om donationer og større godtgørelse til de kvinder, som donorer.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her