Annonce
Indland

Lektor: Marxisme i dansk islamforskning

En marxistisk tænkning om, at nogen undertrykker andre, fylder i dansk islamforskning, siger lektor Mehmet Necef.

Lektor Mehmet Necef mener, at der er elementer af marxistisk tænkning i den måde, som store dele af islamforskermiljøet anskuer samfundet på. Foto: Privat

Islamforskningen i Danmark kritiseres i dagens Jyllands-Posten for at være for ukritisk, bl.a. fordi den ser indvandrere som en undertrykt gruppe, som man helst ikke vil kritisere.

Ifølge en af kritikerne, lektor Mehmet Necef fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, indgår der en marxistisk tænkning i tilgangen.

Han siger, at mange forskere anskuer muslimer i Danmark ud fra en hierarkisk tilgang. De ser en tegning for sig, hvor »danskerne er for oven og muslimerne er for neden, og dem der er for oven kigger ned på, udnytter og udbytter muslimerne,« siger Mehmet Necef.

Og det er altså her, marxismen i hans øjne kommer ind.

»I hele denne her teori indgår et mix af marxisme. Engang var den marxistiske teori, at borgerskabet udnytter arbejderklassen. Men arbejderklassen skuffede mange vestlige intellektuelle, fordi arbejderne ikke udlevede de socialistiske drømme. Så i 1960’erne ændrede man hierarkiet, så det i stedet var amerikansk imperialisme for oven og den tredje verden for neden – men der var stadig et hierarki,« begynder han.

»Men så gik det heller ikke længere med den tredje verden. Jeg kan huske min egen skuffelse – jeg var selv en af de vestlige intellektuelle - da det kommunistiske Vietnam overfaldt Cambodja, der var Pol Pot, der var bådflygtninge, der flygtede fra Vietnam og så videre. Men så blev den hierarkiske teori reddet af de muslimske indvandrere. Så nu hedder den: Majoriteten i f.eks. Danmark mod den muslimske minoritet.«

Problemet er ifølge Mehmet Necef, at hvis man ser alle muslimer som undertrykte, så overser man, at der f.eks. kan være imamer, der undertrykker kvinder. En mindre gruppe forskere fremsætter i en større artikel i Jyllands-Posten fredag lignende synspunkter.

Det er langt dog fra alle, der er enige i, at islamforskningen er for ukritisk. Eksempelvis siger Garbi Schmidt, der er professor i interkulturelle studier på RUC:

»Jeg er uforstående overfor påstanden, at dansk islamforskning ikke skulle være kritisk. Det mener jeg absolut, at vi er.«

Hun afviser også, at marxistisk tænkning skulle spille en rolle.

»Det kan jeg ikke genkende. Selvfølgelig er der altid et spørgsmål om størrelser som minoritet og majoritet, og hvordan de to ting støder sammen. Og det må være en acceptabel del af en analyse,« siger Garbi Schmidt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her