Indland

Islamforskning kritiseres for berøringsangst over for islam

Danske islamforskere har forsvaret islam frem for at gå kritisk til værks, lyder kritikken fra forskere. En tidligere integrationsminister giver dem ret.

Formanden for Forum for Islamforskning, professor Thomas Hoffmann, Københavns Universitet, peger på, at forskningen har forsømt at se på religionen. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt

Dansk forskning i islam har gennemgående været for fokuseret på at forsvare og forklare islam frem for at kaste et kritisk blik på de mere mørke sider i religionen. Det mener nogle islamforskere, som peger på, at det har fået konsekvenser for integrationen og for politikernes muligheder for at handle og gribe ind over for parallelsamfund.

»Hvis fagmiljøerne signalerer, at der ikke er noget problem i langt størstedelen af moskéerne, er det jo det, som politikerne agerer efter. TV 2-dokumentaren viser ikke noget, som jeg ikke har påvist for 5-10 år siden. Men jeg oplevede, at der i islamforskermiljøet var stærk modstand mod at tage de problemstillinger op,« siger lektor ved Aarhus Universitet Tine Magaard, som tidligere var konsulent ved Integrationsministeriet.

Formanden for Forum for Islamforskning, professor Thomas Hoffmann, Københavns Universitet, peger på, at forskningen har forsømt at se på religionen.

»Det er på sin vis meget ironisk, men i islamforskningen er der en tendens til at nedtone islams betydning og i stedet forklare sig ud fra kulturelle, politiske og økonomiske faktorer og sige, at det er ligegyldigt, hvad der står i helligskrifterne,« siger han.

Den konservative integrationsordfører, Naser Khader, er enig i kritikken.

»Islamforskerne agerer som islams advokater frem for forskere. Man ser muslimerne som ofre og islam som en misforstået religion,« siger han.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) mener, at »hele det politisk korrekte segment selv er ude om, at højrefløjen har fået fremgang«.

Manu Sareen (R), tidligere integrationsminister, siger, at kritikerne har en pointe:

»Folk er naive, hvis de tror, at religionen ikke spiller en rolle.«

Professor Garbi Schmidt, RUC, har blandt andet forsket i kulturmøde og multikulturalitet. Hun afviser blankt kritikken.

»Jeg er uforstående over for påstanden, at dansk islamforskning ikke skulle være kritisk. Det mener jeg absolut, at vi er,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her