*

Indland

Flygtninge bliver kun anset som jobparate, hvis de forstår dansk

Det er pga. stive regler, at kun 3 pct. af alle flygtninge er vurderet jobparate, lyder det fra flere sider.

De nuværende regler forhindrer i mange tilfælde, at flygtningene bliver anset for at være klar til arbejdsmarkedet. Foto: Joachim Ladefoged

Mens både Socialdemokraterne og Venstre vil have alle flygtninge ud at arbejde fra dag ét, selv om de endnu ikke kan sproget, forhindrer de nuværende regler i mange tilfælde, at flygtningene bliver anset for at være klar til arbejdsmarkedet.

»Kun 3 pct. af flygtningene vurderes i dag som jobparate, selv om langt flere er både i stand til og motiverede for at arbejde,« siger Majbrit Berlau, formand for landets socialrådgivere.

Det skyldes ifølge hende, at flygtningene ikke er gode nok til dansk til at kunne navigere i arbejdsløshedssystemet. For at være jobparat skal man mindst én gang om ugen logge ind på den statslige jobformidling jobnet.dk, skrive et cv og føre en joblog på dansk for at dokumentere sin jobsøgning.

Hvis flygtningen ikke gør det, skal socialrådgiverne give vedkommende en økonomisk sanktion, og derfor viger man ofte tilbage fra at sætte mærkatet ”jobparat” på en flygtning, siger Berlau.

»Vi sidder i et dilemma: Hvis du er flygtning, og jeg erklærer dig jobparat, kan du ikke leve op til kravene, fordi du ikke kan forstå, hvad der står inde i it-maskinen, og så bliver jeg nødt til at trække dig i ydelse. Derfor er der en del flygtninge, der egentlig er klar til at arbejde, men som ikke bliver erklæret jobparate,« siger Majbrit Berlau, der opfordrer politikerne til at fjerne »de stive regler«.

Ifølge integrationsekspert Lars Larsen fra firmaet LG Insight risikerer mange flygtningene at gå glip af et job, fordi arbejdsgiverne på jobnet.dk kun kan se 3 pct. af flygtningene.

Integrationsminister Inger Støjberg vil hæve andelen af jobparate og varsler ændringer i forbindelse med et kommende integrationsudspil.

»Det er helt klart noget i vores system, den er gal med, og det vil vi have lavet om.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her